hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek mi köze hozzá
Továbbgyűrűzik a doppingbotrány

2005. 11. 01.
Sem Schmitt Pálnak, sem a Ma-gyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) nincs semmi köze az athéni doppingbotrányokhoz, ebből fakadóan nem várható az elnök lemondása – közölte a Hetekkel a MOB sajtófőnöke. Aján Tamás főtitkár ugyanakkor befejezi pályafutását. "Természetesen" nem a botrány miatt. Aján Tamás és Schmitt Pál. Az egyiknek sikerül, a másiknak nem Fotó: MTI

Mint emlékezetes, a 2004-es athéni nyári olimpián Magyarország első helyezést ért el: csak éppen nem valamelyik sportágban, hanem doppingolásban. Öt versenyzőnk bukott le: Annus Adrián kalapácsvető, aki hosszasan kitartott igaza mellett, ám végül nem lett igaza, így Fazekas Róbert diszkoszvetőhöz hasonlóan meg sem kapta aranyérmét.
Gyurkovics Ferenc súlyemelő ezüstöt hozott haza a görög fővárosból, de ma már ő sem birtokolja az érmet, ugyanis oxandrolont találtak a vizeletmintájában, ami viszont az álmoskönyv szerint sem jó jel: egyértelműen bizonyítja a doppingolást. Kecskés Zoltán és Kovács Zoltán sporttársak Gyurkovicshoz hasonlóan kétéves eltiltásban részesültek, mivel "nem voltak képesek" 75 milliliter vizeletet produkálni. 

Tizennégy hónappal a történtek után a konkrét válaszok helyett csupán két vezető vált meg posztjától: Komáromi Lajos, a Súlyemelő Szövetség elnöke, valamint Aján Tamás, a MOB főtitkára. Utóbbi sorsa a múlt pénteken dőlt el: a MOB zárt elnökségi ülésén 15:0 arányban Aján lemondása mellett szavaztak, mondván, "nem jut elég ideje a magyar ügyekkel foglalkozni". Aján ugyanis a MOB főtitkári tisztje mellett a következő pozíciókat tölti be: a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a WADA nemzetközi doppingellenőrző szervezet elnökségi tagja, valamint a Nemzetközi Sportszövetségek Világszövetsége alelnöke. 

A bizalommegvonás okai között az elnökség tagjai megemlítették a magyar sportolók melletti kiállás hiányát is. Mivel az elnökség nem munkaadója Ajánnak, csak a közgyűlés vethet véget a 16 éve fennálló munkaviszonynak, épp ezért az elnökség fel is kérte a sportdiplomatát, hogy önként mondjon le. Aján azonban nem élt a lehetőséggel, így csak november 26-án lesz a MOB-nak új főtitkára. 

A bukás folyamata talán akkor kezdődött, amikor egy februári televíziós interjú alkalmával Aján azt találta mondai, mindent tud az Athénban történtekről. Később ugyan konkrétumok említése nélkül visszakozott, arra hivatkozva, hogy Magyarországon nincs megfelelő jogi háttér állításai bizonyítására, annyi mégis kiderült, hogy rajta
kívül Komáromi Lajos az a személy, aki mindenről tud. Komáromi, a Tatai Honvéd Atlétikai Club elnöke Gyurkovics Ferenc edzőjeként került bele a botrányba. 

Elkeseredettségét nem palástolva Komáromi a Heteknek csak annyit mondott: nem kíván többet az
üggyel foglalkozni, ő ugyanis egyszerűen Gyurkovicsot szerette volna kivinni az olimpiára, amiért sokat is fáradozott, ám a sportoló köszönet helyett "kést döfött a hátába".

Szeptemberben került nyilvánosságra egy hangfelvétel, melyen Komáromi arról győzködi Gyurkovicsot, vallja azt, hogy az edzője vizeletét adta le az athéni doppingvizsgálaton, ami egy "fatális véletlen" folytán pozitív eredményt hozott. A hangfelvételen Komáromi szinte rábeszéli Gyurkovicsot Aján Tamás kimentésére. 

Innentől kezdve az ügy súlypontja Aján személyére helyeződött át, úgy tűnik, a MOB elnöksége is egyre kevésbé tolerálta az Ajánnal is
összefüggésbe hozható dajkamesét. (Az, hogy miért kellett Gyurkovicsnak "kölcsönvizelet", a mai napig nem derült ki – többek szerint soha nem is fog.) 

Aján pénteken több mint egyórás monológjában beszélt arról a bizonyos öntőgépről is, aminek használatával más személy vizeletét lehet leadni a doppingvizsgálat alkalmával, ám azt állította, ő csak idén májusban értesült ennek a létezéséről, ami WADA elnökségi tagként eléggé vadul hangzik. 

A kusza, homályos, ráadásul az egész nemzetre árnyékot borító botrány ugyanakkor mind ez idáig elkerülte Schmitt Pált. A MOB elnökének pozíciója rendületlen, ami egy ilyen ügy kapcsán Európában példa nélkülinek mondható. Csurka
Gergely, a MOB sajtófőnöke kérdésünkre kijelentette: mivel a MOB által megbízott doppingvizsgálati szervezet az olimpia előtt az összes sportolót megvizsgálta, és mindegyiküket "tisztának" találta, innentől sem Schmitt Pálnak, sem a MOB-nak nincs köze a botrányhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!