hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Női kézilabda Eb: a neheze még hátra van
Zsiga Gyula szerint a hazai pálya lendíthet át a hullámvölgyeken

2004. 12. 20.
Lapzártánk idején Románia legyőzésével újabb lépést tett a női kézilabda-válogatottunk a hőn áhított cél, az európa-bajnoki cím elhódítása felé. A hazánkban rendezett kontinensviadalon Kiss Szilárd tanítványai eddig százszázalékos teljesítményt nyújtottak, és ami még megnyugtatóbb: úgy tűnik mentálisan is erős a csapat. 



Radulovics Bojana a válogatott egyik erőssége. Góljai aranyat érhetnek Fotó: Reuters

Ez pedig nem elhanyagolható tényező, gondoljunk csak a sydneyi olimpia döntőjére, ahol dánokkal szemben hatgólos előnyt engedtünk ki a kezünkből. Vagy eszünkbe juthat a tavalyi horvátországi vb fináléja, amikor hét perccel a vége előtt hét góllal vezettünk, ám megmagyarázhatatlan és drámai módon mégis sikerült a franciákat világbajnokká tennünk.

Méltán tölthetett el tehát bennünket elégedettség a-miatt, hogy a csoportmérkőzések során a – meglehet, erősen átalakult – francia válogatottat kilenc gól különbséggel ütötték ki a lányok. Szintén felűlmúltuk az osztrákokat és a fehéroroszokat is, úgyhogy csoportelsőként jutottunk a középdöntőbe. Itt a németek ellen megmutathattuk, hogy "fejben" miként sikerült a felkészülés: az első félidőben hét gól is volt a hátrányunk, de a második játékrészben jött Radulovics, ragyogóan védett Pálinger – és Ekke Hoffmannak, a németek szövetségi kapitányának az egygólos vereség után nem maradt más tiszte, mint a bírók elfogultságán háborogni. A románokkal szemben a második félidőben sikerült az, ami a németek ellen az elsőben: elfelejtettünk kijönni a pályára. A félidei négygólos előnyt azonban a végére annak ellenére is sikerült hatra növelni, hogy volt olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor emberelőnyben kaptunk három gólt egymás után… Joggal csatlakozhatunk Cornel Otelea román kapitányhoz, aki az összecsapás után így nyilatkozott: "Gratulálok a magyaroknak a győzelemhez, kívánom, hogy minél tovább jussanak az aranyéremhez vezető úton." "A lányok eddigi teljesítményéből is látszik, jó döntés volt, hogy Kiss Szilárd lett a szövetségi kapitány. Saját csapatára, a Dunaferre építette a keretét, így a rövid felkészülési idő ellenére is sikerült kiválóan elsajátítani a tervezett taktikai elemeket" – értékelte a válogatott lapzártánkig lejátszott mérkőzéseit megkeresésünkre Zsiga Gyula mesteredző, aki korábban éppen a dunaújvárosi gárdával nyert Bajnokok Ligáját. A neves tréner szerint az eredményekhez az is kellett, hogy a csereként szerephez jutó játékosok, mint Görbicz Anita, Siti Eszter, Tóth Tímea újból és újból meghálálták a bizalmat, valamint hogy Pálinger kiválóan védett. "Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy eddig elkerültük az igazán kemény ellenfeleket, például a norvégokat vagy az oroszokat. Velük az eddigieknél nehezebb dolgunk lehet az elődöntőben, vagy akár a döntőben is. A védekezésre való visszarendeződésnél különösen figyelni kell majd, hiszen egy gyors csapat könynyen leindíthat bennünket, ha nem figyelünk" – óvott az elbizakodottságtól Zsiga Gyula. Úgy látja, az egy-egy mérkőzésen belül is megmutatkozó szélsőséges – kiváló, illetve borzasztó – teljesítmény helyett jó lenne, ha egy stabil átlagot tudna produkálni a csapat, amely továbbra sem találta meg saját, igazi vezéregyéniségét. A lányok mentális felkészültségével kapcsolatban a mesteredző hangsúlyozta, hogy a hazai pálya – nem-csak a néha kissé valóban elfogult játékvezetők, hanem a közönség miatt is – óriási segítséget jelent, és átlendítheti válogatottunkat az esetleges hullámvölgyeken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!