hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matthäus célja: a világbajnoki szereplés
Német kézbe került a válogatott irányítása

2003. 12. 22.
Vasárnap rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség, és ezt követően a Hotel Kempinskiben összehívott sajtóértekezleten bejelentették, hogy január 1-jétől Lothar Matthäust nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányának. A német szakember megbízatása 2005. december 31-ig szól, illetve ha a csapat kiharcolja a 2006-os világbajnokságon való szereplés jogát, akkor ott is ő fogja vezényelni az együttest. 

A sajtóban azonban már régóta lehetett hallani esetleges kinevezéséről, de a szövetség vezetői az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók. 

Az egykori százötvenszeres német válogatott játékos maga is az utolsó pillanatig cáfolta magyarországi szerepvállalásának hírét. Szombaton aztán robbant a bomba, ekkor ugyanis felbontotta szerződését a Partizan Beograd csapatával – melynek eddig vezetőedzője volt –, és ezt követően Budapestre utazott. A váltás okaként mindenhol a családot emlegetik. Mint ismeretes, a sztár felesége, Marijana Kosztics három gyermekével Budapesten él, üzleti vállalkozásai ide kötik, divatszalont működtet. 

Az új kapitány a következőket nyilatkozta a bejelentést követően: "Nagyon köszönöm az elnökségnek a bizalmat. Néhány hete léptünk kapcsolatba a szövetséggel, de csak az elmúlt napokban dőlt el, hogy elvállalom a felkérést. Számomra új a feladat, nagy kihívás. Célom nem lehet más, mint hogy húsz év után kijuttassam a válogatottat a világbajnokságra. A részletekbe még nem szeretnék belemenni. Biztosan tudom, hogy ha mindenki mellém áll, és száz százalékot nyújt, ahogyan én is, akkor elérhetjük álmainkat. A magyar válogatottban van erő, hogy teljesítse a kitűzött célt, ezért döntöttem úgy, hogy elfogadom a felkérést." 

A nyelvi nehézségek is szóba kerültek, erre Matthäus a következőket reagálta: "Nem hiszem, hogy nyelvi problémák adódnának a munka során. Már csak azért sem, mert több futballista szerepel a Bundesligában, velük könyny? lesz kommunikálni, a magyarországi játékosok közül nyilván többen beszélnek angolul is, de természetesen tolmács is a rendelkezésünkre áll majd. Ezen tehát semmi sem múlhat." A szakmai stáb összetételéről az új kapitány és a szövetség vezetői január elején döntenek, de az biztosra vehető, hogy egy magyar szakember segíti majd a német vezetőedző munkáját, és az MLSZ elöljáróinak kifejezett kívánsága, hogy a válogatott mellé az orvos is Németországból érkezzen. 

Matthäus 1979-ben a Bundesliga élvonalában szereplő Borussia Mönchengladbach együttesében kezdte pályafutását. 1980-ban UEFA-kupadöntőt játszott a zöld-fehérekkel, majd ugyanebben az évben a Nationalelffel Európa-bajnoki címet nyert. 

1982-ben és 1986-ban is világbajnoki ezüstéremig jutott a válogatottal. 1984-ben a Bayern München ajánlatára mondott igent, és rá egy évre bajnoki címet nyert a gárdával. Játszott az 1987-ben a Porto ellen elveszített BEK-döntőn, majd egy év múlva Jürgen Klinsmann és Andreas Brehme társaságában az Interhez igazolt, ahol még abban a szezonban elnyerte a scudettót. 

1990-ben a német válogatottal Olaszországban világbajnoki címet szerzett. Ebben az évben és 1991-ben a világ legjobb labdarúgójának választották.

1993-tól újra a Bayern Münchenben szerepelt. 1996-ban UEFA-kupát nyert a csapattal, de Berti Vogts szövetségi kapitány kihagyta a németek Európa-bajnokságot nyerő csapatából. 

Játékoskarrierjét 2000-ben fejezte be, majd edzőként előbb a Rapid Wiennél, majd a Partizan Beogradnál dolgozott. Az osztrákokkal nem ért el kimagasló eredményt, de a belgrádiakkal – az ország futballjában először – bejutott a Bajnokok Ligájának főtáblájára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!