hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mark Messier sporttörténelmet írt

2001. 12. 23.
NHL – A kanadaiak győzni készülnek az olimpián

A profiliga legjobbjaiból öszszeállt a februári Salt Lake City-ben megrendezésre kerülő téli olimpián szereplő kanadai jégkorong válogatott kerete. A csapat vezetője, Wayne Gretzky 15 egyesület 23 játékosát szólította hadba. 



Középen Messier, Lindros és Blackburn gratulációját fogadja Fotó: Reuters

A bajnok Colorado három játékost (Joe Sakic, Adam Foote, Rob Blake) delegált, míg a St. Louis, a Dallas, a Detroit, a New Jersey, valamint a New York Rangers két-két klasszisát bocsátja a válogatott rendelkezésére. A csapatkapitányi "C" betűt a tavaly visszatérő Mario Lemieux fogja viselni. A "juharlevelesek" a naganói leszereplést jelentő negyedik hely után az aranyérem megszerzését tűzték ki célul, ami reálisnak tűnik, főleg a támadók gólérzékenységét figyelembe véve. A ligában élen álló Red Wings, Steve Yzerman–Brendan Shanahan duója és a Rangers Fleury–Lindros tandemje lehet a siker első számú forrása. A kapusok is igazi nagyágyúk, Ed Belfour (Dallas), Martin Brodeur (New Jersey) és Curtis Joseph (Toronto) első rangú hálóőrök. A védelem pedig a St. Louis híres MacInnis–Pronger párosának vezetésével szűrheti meg a riválisok támadásait. A válogatott mellett mindenképpen említést érdemel Mark Messier, a Rangers legendás kapitánya. A hatszoros Stanley-kupagyőztes játékos pályafutása 1800. pontját szerezte meg a múlt hét során. A liga történetében ez ideig csak két játékosnak, Gretzkynek (2857 pont) és Gordie Howe-nak (1850 pont) sikerült, ami tovább növeli a teljesítmény értékét. A "Csodálatos Kapitányként" aposztrofált Messier 23 szezont húzott le a "Jégmezők Lovagjaként". Győzni akarása és tudása a sportág karizmatikus személyévé emelte. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha elfogadja annak az edzőnek a véleményét, aki az első tehetségkutatóján eltanácsolta a jégkorongozástól. Nos, a jó öreg Mark rendesen rácáfolt a "szakemberre", és idén komoly eséllyel győzelemre vezetheti a Manhattan méltán híres "Parkőr" gárdáját. (V. J.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!