hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elszállt magyar remények
Flushing Meadows

2001. 09. 03.
Hétfőn kezdődött az idény utolsó, sorban a negyedik tenisz Grand Slam tornája, a US Open, vagy Flushing Meadows, ami 120 éves múltra tekint viszsza. A Kentucky derby után, amely hat évvel korábbi nála, az Egyesült Államok második legpatinásabb versenyének számít. A verseny kemény borításon zajlik, összdíjazása 15 millió 762 ezer 300 dollár, ez 5 százalékkal haladja meg az előző évit. Egyedülálló módon a női díjazások megegyeznek a férfiakéval. A torna első helyezettjei 850 ezer dollár (255 millió forint), míg a második helyezettek 425 ezer dollár pénzjutalomban részesülnek. A 9. helyen rangsorolt angol Tim Henman szervál Fotó: Reuters

Nagy várakozást jelentett számunkra, hogy a tenisztörténelemben eddig egyedülálló módon négy magyar teniszezőnő jutott be alanyi jogon a 128-as főtáblára. Reményeink azonban hamar szertefoszlottak, mert a lányok már az első fordulóban "elszálltak". Induláskor a továbbjutás esélye mind a négyüknél fennállt, hiszen nem túl erős, verhető ellenfeleket kaptak, az elszántsággal sem volt baj, inkább a rutin hiányzott. Mandula Petra, aki a Roland Garroson a legjobb nyolc közé jutott, három szettben kapott ki a 94-es bajnok, huszadik helyen kiemelt Arantxa Sanchez Vicariótól, miközben a harmadik játszmában két pontra is volt a győzelemtől. Kuti Kis Rita, aki idén már Jennifer Capriatit is megverte, a második szettben meccslabda elszalasztása után háromjátszmás mérkőzésen maradt alul a világranglista ötvenkettedik helyén álló, ugyancsak spanyol Gala Leon Garciával szemben. Gubacsi Zsófia szintén három szettben kapott ki; Kapros Anikó pedig, aki élete első Grand Slam tornáján vett részt két sima játszmában vesztett, a papírforma szerint esélytelenebbnek vélt szlovák ellenfelétől.

Párosban Mandula Petra az osztrák Patricia Wartusch oldalán továbbjutott a második fordulóba, ahol Lisa Raymond, Rennae Stubbs amerikai– ausztrál kettős lesz az ellenfelük.

A US Open történetének sajnos csak kevés magyar vonatkozása van, egyedül Temesvári Andreának sikerült idáig a legjobb harminckettő közé jutnia, ezt azonban négy alkalommal is megismételte.

A tornán a sztárok az első fordulóban kevés meglepetést okoztak, a kiemelt játékosok zöme továbbjutott. A férfiaknál egyedül a nyolcadik helyen kiemelt francia Grosjean esett ki a legjobb tízből az első körben. A nagyok közül még a kilencedik kiemelt Tim Henmannak, és a hetedik kiemelt orosz Kafelnyikovnak kellett öt játszmát játszani az áhított továbbjutásért. A tavalyi bajnok, harmadik helyen kiemelt Marat Safin sima három szettben jutott tovább. A wimbledoni király, Ivanisevics már az első fordulóban huszonöt ásszal mutatkozott be a publikumnak. Az első hat kiemelt közül a férfiaknál egyedül a spanyol Ferrero kényszerült öt játszmára a győzelemért, a többiek többnyire három szetten belül túlléptek ellenfelükön. Az amerikai tinédzser sztár, Andy Roddik bombaformában kezdett. A 220 km/h feletti szerváiról elhíresült fiú egy gémen belül négy ászt is szervált zsinórban.

Igazi teniszcsemegékre előreláthatóan a negyedik fordulóban számíthatunk. Amenynyiben a sztárok megingás nélkül hozzák a tőlük várt teljesítményt, a negyedik körben, felső ágon sor kerülhet a Gustavo Kuerten–Goran Ivanisevics viadalra, ahol egy elsősorban alapvonal játékos csapna össze egy szerva-röpte specialistával. Az alsó ágon Marat Safin–Tim Henman, Patrick Rafter–Pete Sampras és Roger Federer– André Agassi rangadóknak lehetnénk szemtanúi. Ezekbe a párosításokba azonban még sokan szeretnének beleszólni. A hölgyeknél az első fordulót követően ugyancsak a papírforma diadalmaskodik (mondhatjuk pechünkre). Kiváló formát mutat a két Williams testvér (az elmúlt két év bajnokai), a világelső Martina Hingis, de Lindsay Davenport, Szeles Mónika és Jennifer Capriati is. Ez idáig többnyire egyetlen játszmát sem engedtek át ellenfeleiknek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!