hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb Arsenal-botrány
Sikertelenség után elszabadult indulatok

2000. 12. 02.
Az elmúlt hetek botrányos viszszaesést hoztak a londoni Arsenal gárdájánál. A tizenegyszeres angol bajnok az UEFA-kupában a döntőig menetelt, és a nyári csapatépítés is tovább erősítette az eddig is jó nevekből álló "Ágyúsokat".

Mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában látványosan meneteltek. Az októbert veretlenül záró csapat előtt világhír? gárdák (Manchester, Liverpool, Lazio) voltak kénytelenek kapitulálni.

Ekkor azonban történt valami. A BL első fordulójának utolsó találkozóján megalázó vereséget szenvedtek a Donyeck otthonában (0–3). Nem volt tét – gondolták sokan, mivel az Arsenal addigra már biztosította a továbbjutását az első számú kupában. Igen ám, de az angol bajnokságban újabb pofon érte a sztárgárdát. A gyengén muzsikáló Everton pályáján kaptak leckét, és ez már a probléma nagyságát is kezdte körvonalazni. A BL második körében pedig a Szpartak Moszkva alázta meg a piros-fehéreket (1–4). A mélyülő válság következő állomása az Elland Road, a Leeds United pályája volt. Az 1:0-ra elveszített találkozón Arséne Wenger hét játékosa kapott sárga lapos figyelmeztetést.

A francia trénert pár hete szövetségi kapitányként kívánta alkalmazni az Angol Szövetség, de ő köszönettel elhárította a felkérést. Érdekes módon éppen azokban a napokban tiltották el Wengert klubja kispadjától! A méltán elismert tréner már többször nehezményezte, hogy csapatát bírói ítéletek sújtják, és hogy színes bőr? játékosai rasszista bekiabálások célpontjai. Hogy van-e összefüggés abban, hogy nem vállalta el a kapitányi kinevezést, és ezért angol pályákon utaznak rájuk, nehéz lenne bizonyítani. Az viszont tény, hogy az eddig remekül szereplő alakulat játékában is, és morálisan is padlóra került. 

A Leeds elleni produkcióért 25 ezer fontos büntetést szabott ki a szövetség, és Patrick Vieriát, az idén már kétszer is kiállított francia sztárt újabb eltiltás veszélye fenyegeti. Ő ugyan nem sárga lapot kapott, viszont videofelvételek bizonyítják, hogy az ellenfél gólszerzőjét, Olivier Dacourt-t fojtogatta egy ütközés nyomán. Majd később a Leeds norvég játékosával Eirik Bakkéval is összecsapott.

A találkozó játékvezetője, Dermot Gallagher pedig csak erős védelemmel tudta elhagyni az öltöző folyosóját, mivel az Arsenal játékosok hevesen támadták a sárga lapok egyenlőtlen kiosztása miatt.

David O\'Leary, a Leeds mestere az Arsenal történetének legjobb hátvédje (721 mérkőzést játszott az "Ágyúsoknál") egy kiadós verést úszott meg miután az interjú-szobát elhagyva provokálta a londoniak francia játékosait. Thierry Henry nagy nehezen vissza tudta tartani Robert Pirest attól, hogy elégtételt vegyen O\'Learyn. 

A nagy múltú egyesület háza táján ebben a pillanatban igen feszült a légkör, és kérdés, hogy a klubvezetés képes-e orvosolni a helyzetet. Arséne Wenger többször bizonyította, hogy nemcsak remek edző, de ért a játékosok fejének helyreállításához is. Most pedig erre van szükség, mivel nehéz mérkőzések várnak a csapatra, és a jó szereplésre mind a Bajnokok Ligájában, mind a Premier League-ban számítanak a klub mellett továbbra is hűségesen kitartó szurkolók.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!