hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez év legjobbjai

2000. 12. 30.
Rangsorok, voksolások. Évvégi divat a sport világában. Az MTI Sportszerkesztősége amolyan összefoglalót készített az eddigi "eredményekről". Akik az alábbi felsorolásban "benne vannak", azok itthon és külföldön feltétlenül és egyértelműen a legjobbak voltak 2000-ben.  Mint ahogy szerte a világon, úgy Magyarországon is megválasztották az év sportolóit: másfél héttel ezelőtt hirdettek eredményt, Csollány Szilveszter és Kovács Ágnes, s a hozzájuk hasonlóan olimpiai bajnok vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak. A szövetségi kapitányok, illetve az edzők közül Kemény Dénes, valamint Sári Nándor végzett az első helyen. 



Tiger Woods golfozót az AP, az SI és a Reuters is a legjobb sportolónak választotta meg Fotó: Reuters

Az Év felfedezettje különdíjat Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó érdemelte ki. Az Ifjúsági és Sportminisztérium a Sydneyben kétszeres olimpiai bajnok kajakosokat, Kammerer Zoltánt és Storcz Botondot jutalmazta. Idén a legeredményesebb sportág a kajak-kenu lett. A Magyar Sportújságírók Szövetségének különdíját Angyal Zoltán szövetségi kapitány vette át. 

Ennyit a közelmúlt hazai eseményeinek felidézéséül, kiegészítésül csupán annyit még, hogy az év fogyatékos sportolója címet a nőknél Pásztori Dóra, a férfiak között Sánta Krisztián úszók, csapatban a 4x50 m-es vegyesváltó (Sánta Krisztián, Rácz János, Majer Gábor, Szedő Tibor) érdemelte ki. 

A világfutball külön szám. A földkerekség legdrágább játékosa, a portugál Luis Figo (FC Barcelona, Real Madrid) két rangos elismerésben részesült az idén: előbb a World Soccer magazin olvasói választották meg az év labdarúgójává, majd a France Football Aranylabdáját is elnyerte. Egyetlen vetélytársa a világ- és Európa-bajnok francia Zinedine Zidane (Juventus) volt, aki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szavazásán bizonyult 2000 legjobbjának. 

Az év góllövője a brazil Romario (Vasco da Gama) lett, aki 22-szer volt eredményes: hét alkalommal a válogatottban, 15-ször a Mercosur Kupa-győztes Vasco da Gama színeiben talált a kapuba.

A FIFA-Coca Cola év végi ranglistáján Brazília végzett az élen, megelőzve Franciaországot és Argentínát, Magyarország – tavalyi helyezéséhez képest két helyet viszszacsúszva – a 47. lett.

A 2000-es esztendő – bár férfi szabadtéri világcsúcs nem született – a nemzetközi sportsikerek szempontjából az atlétika éve volt: a háromszoros olimpiai bajnok amerikai sprinter Marion Jones nemcsak hazájában, hanem az AP és a Reuters hírügynökség szerint is a legjobbnak bizonyult. 

Jones első olimpiáján Sydneyben aranyérmet nyert 100 és 200 m-es síkfutásban és a 4x400-as váltóban, illetve a harmadik helyen végzett távolugrásban és a 4x100-as váltóban. 

Tiger Woods golffenomént az AP, a Reuters és a mértékadó amerikai Sports Illustrated magazin is az év sportolójává választotta.

2000 legjobbjai – sportáganként: Az év atlétája: Jan Zelezny (cseh, gerelyhajítás), Marion Jones. Az év európai atlétája: Jan Zelezny, Trine Hattestad (norvég, gerelyhajítás). Az év úszója: Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn (mindkettő holland). Az év autóversenyzője: Michael Schumacher (német, Forma-1). Az év európai golfozója: Lee Westwood (brit).

2000 legjobbjai – régiónként, országonként: Balkán: Konsztantinosz Kenterisz (görög, atlétika). Brazília: Gustavo Kuerten (tenisz). Bulgária: Tanyu Kirjakov (sportlövészet). Csehország: Jan Zelezny. Egyesült Államok: Rulon Gardner (birkózás), Marion Jones. Franciaország: David Douillet (cselgáncs). Horvátország: Nikolaj Pesalov (súlyemelés), Janica Kostelic (alpesi sí). Jugoszlávia: Vladimir Grbic (röplabda), Jana Sekaric (sportlövészet). Kuba: Félix Savon, Jorge Gutierrez, Mario Kindelan (ökölvívás), Anier Garcia (atlétika), Ivan Pedroso (atlétika), Filiberto Azcuy (birkózás), Angel Matos (tékvandó), José Ariel Contreras (baseball), illetve Legna Verdecia, Sibelis Veranes (cselgáncs), Regla Torres (röplabda). Moldova: Oleg Moldovan (sportlövészet). Nagy-Britannia: Steven Redgrave (evezés). Németország: Nils Schumann (atlétika), Birgit Fischer (kajak). Oroszország: Irina Privalova (futás). Paraguay: José Luis Chilavert (labdarúgás). Szlovákia: Martina Moravco-

va (úszás). Szlovénia: Rajmond Debevec (sportlövészet), Spela Pretnar (alpesi sí). Tunézia: Chokri el-Ouaer (labdarúgás).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!