hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyomorteleptől a diplomáig
Raffael István története

2018. 05. 17.
Szociális munkás, özvegyként egyedül neveli gyermekeit, hobbija a zene és a versenytánc – egy nő esetében majdhogynem szokványos életpálya, de ezúttal a 38 éves Raffael Istvánról beszélünk.

Raffael István tavaly megkapta a Jószolgálati-díjat, amit azért a példamutató munkáért ítéltek oda neki, amit a hátrányos helyzetű emberek érdekében végez. Idén a hétköznapi hősöknek járó Aranypánt-díjra is felterjesztették. A díj­átadó gálán láttuk először a 38 éves roma férfit, aki kertészből lett szociális munkás.

Beszélgetésre invitáltuk, hiszen abban a környezetben, ahonnét jött, már az is nagy szó lehetett, hogy a kilencvenes években egyáltalán eljutott egy jó szakmáig – a kertészeten belül a borá­szatban különösen jelesnek bizonyult. Ezután nemhogy leérettségizett, hanem a pécsi egyetemre ment, ahol agrárszak helyett szociális irányban tanult tovább. 2005 óta van a pályán, és folyamatosan képzi magát a szociális szakmában, mert mint mondja, embe­rekkel foglalkozni még szebb hivatás, mint növényekkel.

István a Baranya megyei Szászváron nőtt fel, ami sokáig Magyarország harmadik legnagyobb bányásztelepülése volt. Az idetelepült romákat a Szászvár melletti cigánytelepről a hetvenes évek­ben beköltöztették a szászvári komfort nélküli zárdaépületbe, ami a háború előtt apácák otthona volt. 1980-ban ide született István is, akinek apja vájár volt, édesanyja pedig tizennégy éves korától a betonüzemben dolgozott. Hat­éves volt, amikor apja elhagyta a családot, és a szülei elváltak. Akkor édesanyja vett egy kis házat, ahová két fiával kiköltözött a zárdából, ami később igazi nyomorteleppé vált – különösen a rendszerváltás után, a kilencvenes években váltak súlyossá az ottani körülmények, miután a bánya bezárt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!