hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Senki nem tanult belőle
Veteránok beszámolói a normandiai partraszállásról

„Ezen a helyen a szövetséges erők hősiessége felszabadította Európát” – áll egy emlékművön Normandia partjainál. Így emlékezik a világ és Európa az 1944-es partraszállásra. A 70. évforduló kapcsán tartott ünnepségen részt vett többek között az amerikai elnök, a német kancellár és az angol királynő is. A helyszínen veteránok meséltek a Heteknek legmarkánsabb élményeikről és arról, hogy tanult-e Európa a történtekből.

 

Grant Gullickson, USA

Abban a három hajóban voltam, amelyek először válaszoltak a tüzelésre. Hetven évvel később jöttem vissza, és most tudatosul bennem, mennyire fontos volt a partraszállás napja, és nem csak a Szövetségesek szempontjából, hanem egész Európának. Ha akkor sikerült volna visszaverni minket, nem tudom, mi történt volna. Arra a kilencezer amerikaira gondolok, akik itt haltak meg, és büszke vagyok, hogy a most élő generációk egy boldog és gyönyörű országban élhetnek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!