hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szegények parcellája

2014. 11. 10.
A temetkezési ipar soha nincs válságban. Mondhatni, tuti biznisz, mint a halál. Egy átlagos temetés több százezer forintba kerül, a jövő év elejétől bevezetésre kerülő  „szociális temetés” azonban újdonságnak számít: a költségeket nem a gyászoló rokon, hanem az állam (adófizetők) és egyes intézmények fizetik. Feltéve, hogy a hozzátartozó vállalja a rá háruló kötelezettségeket, így például ő ássa meg az elhunyt rokon sírját.

A jövő évtől jelentős változást eredményezhet az „ingyenes” szociális temetés, persze csak akkor, ha a gyászoló rokonok nem szégyellik elfogadni azokat a feltételeket, amelyet a „csomag” tartalmaz: vállalniuk kell a halott felkészítését (mosdatás, öltöztetés), a sír kiásását és visszahantolását, a koporsó vagy az urna temetőben lévő, gyalogos szállítását és sírhelyre történő elhelyezését, s el kell fogadni a börtönökben készített ingyenes koporsót vagy urnát is, valamint a standard kialakítású fejfát. Szociális temetés nem vonatkozik családi sírhelybe temetés esetére sem, s ha valaki e szabályokat megszegi (például mással ásatja ki a sírt, és pénzt fizet ezért), akkor hozzátartozója számára csak az önkormányzat által biztosított „köztemetést” kaphatja, amelynek költségeit hagyatéki teherként számlázzák ki a rokonoknak.

A Fővárosi Önkormányzat közgyűlésének egy évvel korábbi döntése szerint a szociális temetésre kijelölt parcella a Kozma utcai Újköztemető távoli részén, a bejárattól körülbelül 2 km-es távolságban mintegy 8500 négyzetméteres területen kerül kialakításra. Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. szolgáltatási igazgatója lapunknak elmondta, hogy az Újköztemetőben november 20-a és 27-e között készül el a szociális parcella. A terület rekultivációja során kihantolják a mintegy kétezer régi sírt, a csontokat elszállítják, s ötezer urnás, továbbá kétezer koporsós sírhely kerül átadásra. Elvben már akár január elsejétől is lehet szociális temetés az erre kijelölt helyen. „Jelen pillanatban ez a rész le van zárva, építési terület, és nem engedünk oda senkit” – mondta. Azt még a szolgáltatási igazgató sem tudta megmondani, mekkora lesz az érdeklődés, de várakozások szerint a „szegénytemető” három évig bizonyára ki fogja szolgálni az igényeket. Kérdésünkre, hogy mit kell tennie annak, aki ilyen temetést szeretne, ezt a választ kaptuk: „Aki ilyet igényel, az majd az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzathoz forduljon.”

Terepszemle

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!