hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reménysugár Afrika szívében
Beszélgetés Flaisz Endrével, a Hit Gyülekezete missziós lelkészével

2010. 09. 03.
Több évszázados gyarmati lét után, ötven éve, 1960-ban kiáltották ki a köztársaságot Afrika második legnagyobb országában, az akkori Belga Kongóban. A később a Zaire, jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság nevet viselő, óriási kiterjedésű ország tipikusan afrikai: természeti kincsekben elképesztően gazdag, mégis diktátorok és véres polgárháborúk döntötték romlásba. Kongóiak tömegei számára a reménysugarat az a keresztény megújulási hullám jelenti, amelyet a Mobutu-diktatúra sem tudott lenyomni, és amely jelenleg a legdinamiku-sabb társadalmi mozgalom a fekete kontinens szívében. A napokban érkezett haza az afrikai országból Flaisz Endre, a Hit Gyülekezete missziós lelkésze, akivel tapasz-talatairól beszélgettünk.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2006-ban, negyvenhat évvel a függetlenség kikiáltása után tartották az első demokratikus választásokat. Ezt megelőzően, 2003-ban ért véget az ötmillió áldozatot követelő második kongói háború, amit a legvéresebb fegyveres konfliktusnak tartanak a második világháború óta. Mi volt a benyomása, van-e esély arra, hogy Afrika második legnagyobb kiterjedésű országa végre felemelkedjen?

- 2003-ban egy privát meghívás révén már jártam Kongóban - éppen azt követően, hogy a polgárháború befejeződött. Amit akkor tapasztaltam, az egy magamfajta nyugati embert sokkolt. A főváros katasztrofális állapotban volt, a gyarmati uralom idejéből megmaradt utakon hatalmas kráterek emlékeztettek arra, hogy itt nemrégiben még harcok folytak. Az emberek elképesztő nyomorban éltek, ami nemcsak az általános afrikai szegénységnek volt betudható, hanem az éveken keresztül zajló fegyveres konfliktusnak is. A légkör is megfé­lem­lítő volt: fehér emberként nem járhattam szabadon, tilos volt fényképezni, videofelvételt készíteni, egy rövid időre le is tartóztattak.

A várost csak rendőri kísérettel hagyhattuk el néhány tíz kilométeres távolságra, de délután három órára már vissza kellett térnünk, mert nem tudták szavatolni a biztonságunkat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!