hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Feketetó kincse

2003. 10. 26.
A Kolozsvárt Nagyváraddal összekötő főút egyik falucskájába sereglik minden év októberében a környező vidék apraja-nagyja. A hónap második hétvégéjén tartják Feketetón (Negreni) a vidék legnagyobb kirakodóvásárát. A hosszú hétvégén több tízezren jönnek ide, és senki nem tér haza üres kézzel. Jár egy mondás a környékbeliek között: "Még ha nincs is pénzed, Feketetóról akkor sem mész haza vásárfia nélkül." Az etnikai, nyelvbeli különbségek ellenére – ha kell, kézzel-lábbal mutogatva – mindenki üzletet tud kötni.

A Király-hágó után már érezni lehetett az izgalmat, itt valami szokatlan készülődik. A főúton ugyanis mindenki eszeveszett tülekedésbe, előzésbe kezdett, hogy mihamarabb elérje Feketetót. Aki gyorsabb, az közelebb tud leparkolni a vásárhoz. Aki távolabb, annak nincs a legnagyobb biztonságban az autója. Kézenfekvő a megoldás, valakinek mindig az autóban kell ülnie. "Komám, itt még a rendőrség előtt is kirámolják az autódat" – hangzik egy jó tanács a hátunk mögül, amit mi erősen megszívlelünk, ezért hamar kisorsoljuk, ki marad az autóban, hogy aztán felváltva tekintsük meg a nálunk is híressé vált eseményt. A szóbeszédek szerint a diktatúra alatt ugyanis itt találkozott az erdélyi és a magyar demokratikus ellenzék. A településen – melynek egyébként más nevezetessége nincs –, a hétköznapokban autóval két perc alatt átsuhan az ember. De nem így ezen a hétvégén, mert bár még csak péntek délután van, már több ezren nyüzsögnek a vasút mentén, ahol a vásár zajlik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!