hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Kajmán-sziget Kaposváron
Különlegesen ritka hüllők

2003. 07. 21.
"Szeptemberben lesz tizenhárom éve, hogy itt van a terrárium. Az első években halottan hoztak ide kígyókat, hogy azonosítsam be őket. Manapság már zsákban, dunsztosüvegben érkeznek a hüllők, mondván: ha ott sem bántják őket, akkor én sem bántom. Ennek a terráriumnak van nevelő hatása."



Pécsi Tibor kis sztárjaival Fotó: K. T.

A Fő utcai ház hátsó udvarában lépcsősor vezet le a pincébe. Az alagsorban ugyanis kígyók és krokodilok élnek. "Hú, de meleg van itt!" – ez a mondat többnyire a "Jó napot kívánok!" után következik. A forróság ugyanis már az ajtóban "megcsapja" a látogatót, nemkülönben a 70 százalékos páratartalom. Az üvegfalak mindkét oldalán meredt szemek, rajtuk felirat: "Az állatok nyugalma érdekében kérem, ne kopogtassa az üveget!". A boxokban sem élő növényzet, sem fák nincsenek, a krokodilok egy betonplaccon vagy a mélyedésben kialakított medencében foglalnak helyet. A látogatót semmi sem emlékezteti az eredeti élőhelyükre. A ragadozót ugyanis nem érdekli, hogy van-e körülötte növény. "Bármit tennék be az üveg mögé, az állat a 60 kilójával úgyis legázolná. Ez a környezet csak az ember szépérzékének hiányzik. A 360 bordájú óriáskígyónak viszont egyáltalán nem,
hiszen ha leesne, mondjuk egy mászófáról, elképzelheted, hány bordája törne el" – avat be a kulisszatitkokba Pécsi Tibor, a terrárium tulajdonosa, igazgatója, gondozója és mindenese. Ezek ugyanis nem fára- mászó kígyófajták. Ennyi a mozgásigényük, a természetben sem futkosnak. Nekik az a fontos, hogy meleg legyen, megfelelő páratartalom, víz és élelem. Nem is érzékelik, hogy otthon vannak, vagy Magyarországon.

Kisebbségi komplexus

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!