Felmérés: Elképesztő méretben hódít a palesztin propaganda az amerikai fiatalok körében
A kor előrehaladtával az Izrael-ellenesség enyhül az emberekben
Felmérés: Elképesztő méretben hódít a palesztin propaganda az amerikai fiatalok körében

Fotó: Shutterstock

2020. 05. 10.
Egy friss kutatás szerint megháromszorozódott a 18-35 éves korosztály Izrael-ellenessége, azonban a republikánus szavazók között rekord magas az Izraelt támogatók száma.

 

Az idősek egyre Izrael-barátabbak, a fiatalok egyre elutasítóbbak

 

Az, hogy Egyesült Államok ezen korosztálya támogatja legkevésbé Izraelt, egyrészről betudható annak, hogy nincs személyes emlékük sem a holokausztról, sem Izrael államának a születéséről, de a híres hatnapos háború csodáiról sem, másrészt szerepet játszik az is, hogy a liberális felsőoktatási intézmények nagyon sok helyen intenzív Izrael-ellenes propagandát folytatnak az országban.

 

A napokban közölt Gallup közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy az 1997-ben és 2020-ban vizsgált korosztályok, milyen eltéréseket mutatnak egymáshoz képest. Az akkori 18-35 éves korcsoport a mostani fiatalokhoz hasonlóan elfogultan vélekedett az izraeli-palesztin konfliktusról, de ez a vélekedés 2020-ra felnövő, -a mostani 35-54-es- korukra megváltozott. Így kijelenthető, hogy ahogyan az emberek az egyetemekről kiléptek a privátszférába, elkezdetek dolgozni, házasodni és gyerekeket vállalni, megváltozott a világról és így Izraelről alkotott képük. Jelenleg a 35-54 (egykori 18-35 éves) korosztály a legtámogatóbb Izraellel.

 

A Hetek pénteken megjelenő lapszámában részletesen is foglalkozunk a nyugati társadalmakban, főként az egyetemeken hódító szélsőbaloldali, marxista eszmék hatásával.

 

Pozitívum tehát, hogy ahogy idősödnek az emberek, úgy egyre inkább támogatják Izraelt, a rossz viszont az, hogy a fiatalok egyre nagyobb százaléka utasítja el Izraelt és támogatja inkább a palesztin narratívát. Míg 1997-ben a fiatalok (18-35) tíz százaléka szimpatizált Palesztinával mostanra ugyanezen fiatal korosztály támogatása harminc százalékra ugrott.  

 

Demokrata Párt: Izrael mellett vagy ellen?

 

Az ehhez hasonló közvélemény-kutatások nagy jelentőséggel bírnak az elnökválasztási kampány évében. Ennek köszönhetően érthetjük meg, miért próbál Joe Biden az Izraelt támogatók felé nyitni. A liberális eszméket vallók körében utasítják el legjobban Izraelt, a megkérdezettek 43 százaléka inkább a palesztinokat támogatja, míg 36 százalékuk támogatja csak Izraelt.

 

Ez egy óriási változás 1997-hez adatokhoz képest, amikor még csak 9 százalékuk állt ki Palesztina mellett, az akkori Izrael-pártiak - mostanihoz hasonlóan - 35 százalékon voltak. Téves azonban a liberális gondolkozású embereket egy az egyben összeegyeztetni a Demokratikus Párttal, hiszen ők csak a párt 49 százalékát adják. 

 

A magukat független szavazóknak vallók között( akik sem demokraták, sem republikánusok) 51 százalékos támogatottságot élvez Izrael, így óriási dilemma lehet a kampány során, hogy a demokrata jelölt milyen mértékben foglaljon állást például az olyan vitás kérdésekben, mint Izrael bibliai földterületek feletti fennhatóságának a kérdése.

 

A Hetek aktuális lapszámában a világ egyik vezető földterületi vitákkal foglalkozó nemzetközi jogászával beszélgettünk arról, hogy miként változott meg az Európai Unió Izraellel szembeni hozzáállása. A cikket ezen a linken lehet elérni.

 

A republikánus szavazók között, most az eddigi legnagyobb az Izrael támogatottság, az 1997-es felméréskor még csak a szavazóik fele támogatta Izraelt, mára csaknem 86 százalékuk.

 

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

 

Van véleménye? Megosztaná másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

 

 

---

 

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!