hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Másodjára sincs győztes
Izraeli választás 2.0: Bibi talpon maradt

2019. 09. 19.
Izrael idén másodszor választott. Az eredményekből egy dolog látszik biztosnak: bármennyire szerettek volna sokan megszabadulni Benjamin Netanjahutól, ez nem sikerült.

 

Idén áprilisban a választások után előbb Benny Gantz, a balközép Kék és Fehér pártszövetség vezetője tartott győzelmi beszédet, majd néhány órával később Benjamin Netanjahu. Mint tudjuk, mindketten tévedtek, mert miután a jobboldali szekuláris párt, a Jiszrael Beiteinu vezetője, Avigdor Lieberman szembefordult Netanjahuval, a miniszterelnöknek nem maradt más lehetősége, mint a parlament feloszlatását és előrehozott választásokat kezdeményezni.

Most szeptemberben mindkét politikus tanult a tavaszi leckéből, így senki nem hirdetett győzelmet a választás után. Igaz, nehéz is lett volna bármire is, hiszen hiába jelentette ki néhány vágyvezérelt híradás szalagcímben azt, hogy „Netanjahu veszített”, hamarosan kiderült, hogy ez azért távolról sincs így. Lapzártánkkor még nem ismert a választási végeredmény (a 95 százalékos feldolgozottságú eredményeket infografikánk tartalmazza), de a lehetséges forgatókönyvekről megkérdeztünk izraeli elemzőket (lásd keretes írásunk).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!