hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elhozták az új moralitás korát
A Clinton család története

2019. 09. 19.
1993. január 20-át íruNk. Egy hideg, napos reggelen több százezres tömeg gyűlt össze a Kongresszus körül, hogy részese legyen a frissen megválasztott demokrata elnök beiktatási ceremóniájának. Billy Graham imája, kezek a Biblián, elhangzó esküszövegek, majd tapsvihar jelzi, hogy Amerika népe készen áll új elnökével való együttélésre, ha minden jól megy, legalább négy éven át.

 

Bill Clinton felemelkedését többen az amerikai álom megtestesüléseként aposztrofálták. Szegény kisvárosi környezetéből hatalmas munkabírással, szorgalommal, tehetséggel és elhivatástudattal tört ki, és jutott a világ tetejére az Egyesült Államok megválasztott elnökeként. Az, hogy ez milyen mértékben került a fiatal korában megismert bibliai értékrend feladásába – melyben teljes őszinteséggel hitt – már más kérdés. Noha a csúcsra tört közszereplőként – 1992-es győzelmét követően a Time magazin megválasztotta „Az év emberé”-nek –, Bill kiskora óta küzdött identitásválsággal, melyről egy iskolai esszéjében így vallott: „Olyan ember vagyok, akit sokféle erő irányít és befolyásol, s néha kétségbe vonom létem észszerűségét. Élő paradoxon vagyok. Mélyen vallásos, mégsem vagyok eléggé meggyőződve arról, hogy miben is kellene hinnem; szeretnék felelősen viselkedni, de szeretnék kibújni a felelősség alól; szeretem az igazságot, de gyakran utat engedek a hamisságnak (…) Nézem azokat, akik nagyon fontosak nekem, és akik soha nem tanulták meg, hogyan kell élni. Szeretnék más lenni, és küzdök azért, hogy más legyek, mint ők, de gyakran majdnem pontosan ugyanolyan vagyok.”

Pályafutása elején baptista lelkipásztorát, W. O. Vaughtot a legmélyebb morális vívódásaiba is beavatta egy-egy politikai állásfoglalás előtt, hogy ne kerüljön ellentmondásba lelkiismeretével; ugyanakkor megvetően nyilatkozott a ’80-as években a „megrögzött” „fundamentalista” törekvésekről Arkansas államában, melyek a teremtéstudomány álláspontját akarták beemelni az oktatásba az evolúció alternatívájaként. Mikor Frank D. White kormányzó végül aláírta a törvénytervezetet, Clinton éles bírálatot fogalmazott meg vele kapcsolatban, majd megnyugvással üdvözölte az erre reflektáló bírói ítéletet, mely „alkotmányellenesség miatt” hatályon kívül helyezte a rendeletet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!