hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elizabeth Warren: a szélsőbalos progresszív
Betsy a porteknőből

2019. 09. 06.
Két előválogató vita és programjavaslatai ismertetése után Elizabeth Warren második helyre jött fel Joe Biden mögé a demokrata elnökválasztási versenyben. Érdemes tehát megnézni, ki és mit képvisel a gazdasági machinátorból lett szenátor.

Annak ellenére, hogy már mélyen benne volt a politikában, Elizabeth Warren 2012-ben a nagyközönség számára ismeretlenként nyerte meg a massachusettsi szenátori posztot. A 43 millió dolláros kampánykasszája állami szinten történelmi rekordnak számít, republikánus ellenfelét pedig magabiztosan győzte le az országosan katasztrofális demokrata eredményeket hozó választási évben. A Kongresszusban Warren hamar a párt progresszív szárnyának meghatározó alakja lett.

Kitörés a porteknőből

Elizabeth Ann Herring – a családban csak Betsy – az Oklahoma City melletti Normanben született 1949-ben. 12 éves volt, amikor apja szívrohamot kapott, és nem tudta többé ellátni addigi munkáját. Az autójukat elvette a bank, mert nem tudták fizetni a részleteket, Betsy pedig az egyik nagynéni éttermében kezdett pincérkedni. Feszesen ütemezett kampányrendezvényein az elnökaspiráns pontosan öt percet szentel annak a történetnek, amikor egyik reggel anyja sírva vette fel egyetlen ünneplő ruháját, hogy állást vállaljon, és ne veszítsék el a házukat is. Saját szavaival: „a porteknő (az 1930-as években szárazságai miatti porviharok által érintett terület) utáni Oklahomában nőttem fel, a középosztály alsó végén”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!