hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szürkeségre zöldség
Rámentek a zöldek a nagypártok szavazói bázisára

2019. 06. 06.
Az EP-választás nagy nyertesei a zöldek. Nem véletlenül, sikerüket ugyanis egy régóta épített stratégiának köszönhetik. Egy olyan stratégiának, amely leginkább egy csapda a régi, a választók számára egyre inkább szürkévé váló nagypártok számára. S azok bele is sétáltak ebbe. A kérdés most az, mennyire tartós a zöldek sikere.

Az európai parlamenti választásokat követő napok az abszolút győztesekről és vesztesekről, valamint a lehetséges koalícióalkotásokról, no meg persze a bizottsági elnök személyéről szóltak. Kicsivel több mint egy héttel a választásokat követően már nem a percről percre aktualitásokról szól minden. Ez pedig lehetőséget ad számunkra, hogy részletesebben is megnézzük a választási eredményekből elénk táruló képet.

Zöld diadalmenet a nyugati tagállamokban

Ahogyan arra már a voksolást követően is többen felhívták a figyelmet, a 2019-es EP-választás egyik nagy győztesének a zöldek minősülnek. Nem összeurópai szinten ugyan, de több nyugat-európai országban mindenképp, ahol várakozáson felül teljesítettek. Különösen kiemelkedően Németországban, ahol a második legtöbb szavazatot szerezték meg, maguk mögé utasítva az egyik régi nagypártot, a szociáldemokratákat. Sőt, néhány friss közvélemény-kutatás már a vezető kormánypártok, a CDU és a CSU előtt is méri a német zöldeket. Akárhogy is, elsőként vagy másodikként, de mindenképp számottevő erővé vált a zöldpárt. A mérések eredményeit látva pedig nem csupán lendületet, hanem bizonyos szempontból vérszemet is kaptak: a német kormánypártok háza táján kialakult bizonytalanságokat kihasználva előrehozott választásokat követelnek a megváltozott választói hangulatra hivatkozva. Szintén kiemelkedően teljesítettek az Egyesült Királyságban és Franciaországban – mindkét nagy tagállamban a harmadik helyen futottak be. Ez mindenképp meglepetés. S egyúttal megerősíti azt az évek óta tartó folyamatot, amely a hagyományos nagypártok visszaszorulásáról és a velük szembeni alternatív erők megjelenéséről és megerősödéséről szól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!