hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meleg veterán tiszt szállt be az amerikai kampányba
Korszakot nyerne, nem csak választást

2019. 06. 07.
Pete Buttigieg az első nyíltan homoszexuális – és mellette saját bevallása szerint keresztény – jelölt a 2020-as elnökválasztás közel két tucatnyi demokrata indulója közül. Kampánya elsősorban identitása köré épül.

Úgy tűnik, Pete Buttigieg, aki április 14-én jelentette be indulását,  nem startol rossz esélyekkel az elnökjelölti küzdelemben, ugyanis az őt (és homoszexuális házasságát) körülvevő hangos médiavisszhangnak köszönhetően egymillióra nőtt Twitter-követőinek száma, és az országos szintű felmérések alapján Joe Biden és Bernie Sanders után a harmadik, néhol Elisabeth Warren után szorosan a negyedik helyen áll. Elmondása alapján nem számított ekkora sikerre, és csupán be akarta csatornázni a választási párbeszédbe az (egyébként is sokat hangoztatott) LMBT-üzenetet.

Buttigieg több kulcsfontosságú területen radikális politikai elveket vall: szigorítaná a fegyvertartást, támogatja az abortuszt egészen a szülés pillanatáig, és a klímaváltozást a szélsőségesen baloldali Alexandria Ocasio-Cortez Green New Deal elnevezésű programjával összhangban kezelné, ami jelentős többletterhet jelentene az amerikai háztartásoknak. Külpolitikai elképzelések terén ez idáig főleg Trump elnök közel-keleti (például jemeni, afganisztáni, szíriai) politikáját kritizálta, illetve Ilhan Omar demokrata képviselő Izraelt Iránhoz hasonlító megjegyzésével kapcsolatban fejtette ki nemtetszését, kiemelve, hogy míg a hozzá hasonló homoszex­uális embereket Iránban felakasztják, Izraelben más a helyzet. Azt minden­esetre nyilvánvalóvá tette, hogy Izrael-pártisága nem jelenti azt, hogy Netanjahu politikáját támogatná, és ellenzi az izraeli miniszterelnöknek a júdeai és szamáriai területeket annektálni kívánó terveit.

Buttigieg, bár megfogalmaz szakpolitikai üzeneteket – amelyek sokszor szintén erősen identitásalapúak –, kampánya elsődlegesen nem grafikonokon vagy gazdasági ütemterveken nyugszik, hanem homoszexuális házasságán és férjén, aki szinte minden kampányrendezvényre elkíséri. A Time következő számának címlapján meglepően előrerohanva már „First Family”-ként, vagyis elnöki családként jelenítik meg őket. A sors fintora, hogy ezzel új értelmet nyert az a – elsősorban demokrata – törekvés, hogy az első „elnöki férj” (First Lady helyett First Gentleman) bejusson a Fehér Házba: ha már a női indulóknak nem jött össze…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!