hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új közel-keleti szövetség épül
Iráni–orosz–török együttműködés Amerika kiszorításáért

2019. 04. 25.
Az Iszlám Állam kalifátusának fizikai felszámolásával olyan hatalmi űr keletkezett a nyolc éve polgárháború sújtotta Szíriában, amelyet ezúttal jó eséllyel nem a nyugati országok fognak betölteni. Kérdés azonban, hogy a térség három regionális nagyhatalma, a „Szocsi-trió” tagjai félre tudják-e tenni történelmi különbözőségeiket annak érdekében, hogy megegyezzenek az új közel-keleti rendről.

Oroszország, Törökország és Irán vezetői az elmúlt néhány évben több formációban és fórumon is összegyűltek, hogy az országaik közti együttműködésről és a szír helyzet megoldásáról tárgyaljanak. Kooperációjukkal együtt beindították az Asztana-folyamatot 2016-2017 fordulóján, amely szintén a szíriai polgárháború lezárására és Szíria stabilizálására törekvő, eleddig eredménytelen genfi ENSZ béketárgyalásoknak kíván kiegészítője, az irániak ambíciói szerint inkább alternatívája lenni. A folytatólagos tárgyalások az azonnali tűzszünetet és a politikai helyzet stabilitását kívánják kieszközölni Szíriában. A folyamat részeként az orosz, a török és az iráni tárgyalófelek, köztük az országok diplomatái, külügyminiszterei, illetve államfői is többször összeültek. Az utóbbinak, vagyis Vlagyimir Putyin orosz, Haszan Rohani iráni és Recep Tayyip Erdoğan török elnök találkozóinak egyik legemblematikusabb helyszíne a Fekete-tenger partján fekvő Szocsi, ahonnan a politikai trió elnevezése is ered.

Legutóbb április 10-én Moszkvában gyűlt össze a három ország nemzetgyűlésének külügyi bizottsága, hogy „a térség békéjéről, biztonságáról és stabilitásáról” tárgyaljanak. Ez az alkalom volt az első, hogy a három hatalom parlamenti szinten találkozott. A cél egy: lehetőség szerint az ENSZ által is elismert alkotmányozó bizottság felállítása Szíriában, amely révén az ellenzék, az Aszad-rezsim és a közvetítő országok képviselői új alkotmányt szövegeznének meg a jövőbeli demokratikus választásokhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!