hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marx bíborban
Globális befolyást épít Ferenc pápa tanácsadója

2019. 04. 04.
Bejáratos a német kancellárhoz, együtt humorizál az EU csúcsvezetőivel, simán meggyőzi a katolikus egyházfőt, ha úgy adódik. Reinhard Marx müncheni érsek pár éven belül egész Európa Richelieu bíborosa lehet.

 

Szinte hajszálpontosan 400 évvel ezelőtt Franciaországban betört a politika legmagasabb szintjeire Richelieu bíboros, aki már a papi pályáját is rendkívüli magabiztossággal kezdte. A kinevezéséhez szükséges korkedvezményért egészen Rómáig utazott a pápához, hogy meggyőző beszédével elnyerje a támogatását. Rövid időn belül a belső hatalmi harcok okozta káoszt kihasználva, XIII. Lajos király államminiszteri posztjáig küzdötte fel magát. Tárgyalási technikája, rétori zsenialitása, kiterjedt titkosszolgálati és besúgóhálózata révén pillanatok alatt a királyi udvar legbefolyásosabb szereplője lett. Kemény és kegyetlen hatalomgyakorlásával Franciaországot a kor egyik legnagyobb nemzetévé tette, kiterjesztve annak befolyását nemcsak a kontinensre, hanem még a tengerentúlra is a gyarmatbirodalom építésével.

Négy évszázad elteltével most ismét támadt egy óriási befolyással bíró bíboros, aki ugyan nem visel politikai pozíciót, és vér sem tapad a kezéhez, viszont kiterjedt kapcsolati hálójával nemcsak Európa legbefolyásosabb vezetőire, de a katolikus egyházon keresztül az egész világra is rendkívüli hatással bír.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!