hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A demokrata összeesküvés-elmélet bukása
Nem találtak bizonyítékot Trump ellen

2019. 05. 27.
Kétévnyi nyomozás eredménye, 448 oldalnyi szöveg: ez a Mueller-jelentés, amely a demokraták várakozásai ellenére nem ingatta meg Trump pozícióját, mivel vádemeléshez kevés. Ám ha rosszul kezelik a főügyész orosz beavat­kozásról szóló aktáit, a demokraták akár súlyos hátrányba is hozhatják magukat a jövő évi választások előtt.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala után politikushoz méltóan visszafogottan nyilatkozott a Demokrata Párt terveiről arra nézve, hogy felhasználják-e a jelentésben foglaltakat arra, hogy eljárást kezdeményezzenek Donald Trump elnök elmozdítása érdekében. A USA Todaynek azt nyilatkozta, hogy amennyiben a tények indokolják, el fogják indítani Trump ellen demokrata oldalról az eljárást, amely elmozdíthatja a helyéről, sőt, azt is kijelentette, hogy képviselők akár republikánus oldalról is a folyamat mellé állhatnak ebben az esetben.

A párton belüli erős megosztást mutatja az is, hogy maguk a demokrata képviselők sem tudnak megegyezni abban, hogy érdemes-e egyáltalán előkészíteni az eljárást. Jackie Speier kaliforniai demokrata kongresszusi képviselő szerint például, aki a Titkosszolgálati Bizottság egyik tagja, „ahogy elkezdi az ember olvasni a jelentést, azonnal világos lesz, hogy Mueller föl-le ugrál, és azt hajtogatja, hogy »a Kongresszus, tegye meg, amit én nem tudok«” – azaz a nyomozás kudarcot vallott, és most a következő lépés csak az lehet, ha Trump ellen eljárást akarnak indítani, hogy a többi bizottság kezdjen hosszas vizsgálatot, hátha valakinek végül sikerül találnia valamit az elnök ellen.

A főügyésznek múlt csütörtökön átadott jelentést nagy várakozás előzte meg, ugyanis hosszú ideje zajlott az a nyomozás, amelyben a Robert Mueller által vezetett különleges bizottság alaposan megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat volt Donald Trump és kampánystábja, illetve Oroszország között, amely a 2016-os választásokat Trump érdekében befolyásolhatta. E tekintetben a vizsgálatot végzők nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni, illetve olyan vádat megfogalmazni, amellyel Trump elnök törvényszegéssel volna vádolható.  Az kiderült, hogy például Hillary Clinton e-mailjeivel kapcsolatosan, amelyeket az FBI a választások előtt kiszivárogtatott, kimutatható orosz hackerek részvétele, de ez nem nevezhető olyan mértékű összefonódásnak, amelyben Oroszország közvetlenül befolyásolta volna az amerikai választásokat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!