hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A demokrata összeesküvés-elmélet bukása
Nem találtak bizonyítékot Trump ellen

2019. 05. 27.
Kétévnyi nyomozás eredménye, 448 oldalnyi szöveg: ez a Mueller-jelentés, amely a demokraták várakozásai ellenére nem ingatta meg Trump pozícióját, mivel vádemeléshez kevés. Ám ha rosszul kezelik a főügyész orosz beavat­kozásról szóló aktáit, a demokraták akár súlyos hátrányba is hozhatják magukat a jövő évi választások előtt.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala után politikushoz méltóan visszafogottan nyilatkozott a Demokrata Párt terveiről arra nézve, hogy felhasználják-e a jelentésben foglaltakat arra, hogy eljárást kezdeményezzenek Donald Trump elnök elmozdítása érdekében. A USA Todaynek azt nyilatkozta, hogy amennyiben a tények indokolják, el fogják indítani Trump ellen demokrata oldalról az eljárást, amely elmozdíthatja a helyéről, sőt, azt is kijelentette, hogy képviselők akár republikánus oldalról is a folyamat mellé állhatnak ebben az esetben.

A párton belüli erős megosztást mutatja az is, hogy maguk a demokrata képviselők sem tudnak megegyezni abban, hogy érdemes-e egyáltalán előkészíteni az eljárást. Jackie Speier kaliforniai demokrata kongresszusi képviselő szerint például, aki a Titkosszolgálati Bizottság egyik tagja, „ahogy elkezdi az ember olvasni a jelentést, azonnal világos lesz, hogy Mueller föl-le ugrál, és azt hajtogatja, hogy »a Kongresszus, tegye meg, amit én nem tudok«” – azaz a nyomozás kudarcot vallott, és most a következő lépés csak az lehet, ha Trump ellen eljárást akarnak indítani, hogy a többi bizottság kezdjen hosszas vizsgálatot, hátha valakinek végül sikerül találnia valamit az elnök ellen.

A főügyésznek múlt csütörtökön átadott jelentést nagy várakozás előzte meg, ugyanis hosszú ideje zajlott az a nyomozás, amelyben a Robert Mueller által vezetett különleges bizottság alaposan megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat volt Donald Trump és kampánystábja, illetve Oroszország között, amely a 2016-os választásokat Trump érdekében befolyásolhatta. E tekintetben a vizsgálatot végzők nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni, illetve olyan vádat megfogalmazni, amellyel Trump elnök törvényszegéssel volna vádolható.  Az kiderült, hogy például Hillary Clinton e-mailjeivel kapcsolatosan, amelyeket az FBI a választások előtt kiszivárogtatott, kimutatható orosz hackerek részvétele, de ez nem nevezhető olyan mértékű összefonódásnak, amelyben Oroszország közvetlenül befolyásolta volna az amerikai választásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!