hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu nyerheti a választásokat
Interjú az Új Jobboldal politikusával

2019. 03. 21.
Benny Gantz pártja se nem jobboldali, se nem Kék-Fehér. Inkább vörös-vörös, az pedig esélytelen, hogy kormányt tudjanak alakítani. Ran Bar-Yoshafattal beszélgettünk.

Nagy vihar kavart a napokban Netanjahu kijelentése, mely szerint „Izrael nem minden állampolgárának állama”. Sokak számára ez azt jelentette, a kormány nem tekinti egyenlőnek arab állampolgárait. Egyetért ezzel a mondattal?

– Minden ország és minden demokrácia köteles egyenlő polgári jogokat biztosítani minden állampolgára számára. De majdnem minden ENSZ-tagország nemzetállam, ami azt jelenti, saját zászlaja, saját hadserege, saját politikája van. Izrael a zsidó nép nemzetállama, de ez nem azt jelenti, hogy csak zsidók élhetnek az országban. Ahogy Magyarország a magyar nép nemzetállama, és Dánia a dánoké, mégis számos egyéb nemzetiség megjelenik az ország lakosságában. Izraelnek még hivatalos vallása sincsen; a judaizmust egyfajta népi összetartó erőnek tekintjük inkább. Hisszük, hogy a zsidóság is megérdemli a szuverenitást, a világ többi népéhez hasonlóan, akik önrendelkezésre törekszenek. Izrael népességének 20%-a arab, akik teljesen egyenlő jogokat élveznek.

A megjegyzéssel kapcsolatban tehát le kell szögezni, hogy egy dolog a nemzetállam kérdése, egy másik az egyenlő jogok kérdése. Egy színésznő arab-ellenesnek titulálta a nemzetállami törvényt, majd kijelentette, hogy az ország minden állampolgáráé. Netanjahu reakciójáról kijelenthetjük: pontosításnak szánta, vagyis hogy az országgal kapcsolatban igaza van Selának, azonban Izrael a zsidóság nemzetállama. Márpedig a nemzetállam nem jelenti azt, hogy a kisebbségek ne élveznék ugyanazokat a jogokat, mint a többségi társadalom.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!