hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A választások után
Milyen lehet az új izraeli kormány?

2019. 03. 13.
Az izraeli választási rendszer sajátossága, hogy a sokszereplős, felaprózódott politikai mezőnyben a különböző frakciók között olyan éles különbségek vannak, hogy akármelyik nagy párt győz áprilisban, nehéz lesz koalíciót alakítania, pláne tartósat.

Az arányos képviseleti rendszerek között az izraeli az „extrém” típusba tartozik (szemben a „mérsékelt”-tel), mert egyetlen, nemzeti szintű körzetben zajlik, alacsony a bekerülési küszöb, és a 

120 parlamenti helyet a pártokra leadott szavazatok arányában, zárt listák alapján osztják ki (nyílt listán a választók döntik el a jelöltek sorrendjét). Ebből adódik, hogy a jelölteknek nem kell az újraválasztásukhoz egy helyi közösség támogatásáért megdolgozniuk; kisebb radikális csoportok is könnyen bejuthatnak és koalíciós partnerekként jelentős tényezővé válhatnak; valamint a választók nem konkrét politikusokra adják le a voksukat. Mindezek tetejébe egy 1958-ban elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a Kneszet a miniszterelnök kezdeményezésére, a képviselők többségének támogatásával feloszlassa magát.

Ezért nagyon vegyes és népes a politikai mezőny – gombamód alakulnak új formációk, de ugyanolyan gyorsan el is tudnak tűnni. És ezért olyan gyakori, hogy a koalíciós harcok miatt ellehetetlenült kormány feloszlatja magát. Sőt, maga a koalíció létrehozása is a legtöbb esetben hosszas pozícióharc eredménye (2015-ben Netanjahu a határidő lejárta előtt két órával tudott működőképes kormányt összeállítani).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!