hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Néppárt születése
Hogyan vált az Európai Unió legnagyobb pártcsaládjává?

2019. 04. 13.
Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz konfliktusától hangos a sajtó. Annyi biztos, hogy a Fidesz jelenleg az EPP tagja. Ennek ellenére (vagy pont ezért) választások előtt rendkívül feszült lett a viszony a két szervezet között. De hogyan is jött létre a Néppárt, az Európai Parlament legerősebb frakciója?

Az Európai Parlament az Európai Unió intézményei közül egészen sokáig pusztán politikai viták színhelyeként szolgált, csak később vált a Tanács (Európai Unió Tanácsa vagy Miniszterek Tanácsa) melletti társdöntéshozóvá. Ebben közrejátszott az is, hogy az első közvetlen választásra csak 1979-ben került sor, előtte a tagállamok delegáltjai vehettek részt a parlamenti munkában.

A választott Európai Parlamentnek régóta az Európai Néppárt (EPP) a legerősebb és egyben legbefolyásosabb frakciója. A pártnak jelenleg 42 különböző országból 80 tagpártja van, és 218 képviselője ül a parlamentben. Valamint ez a pártcsalád adja az Európai Unió egyéb intézményeinek aktuális vezetőit is: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is mind EPP-tagok.

Bár az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács nem jogalkotó szerv (kialakítják az általános politikai irányvonalat, meghozzák a legfontosabb elvi döntéseket, rendezik az alsóbb fórumokon meg nem oldott vitás kérdéseket), uniós erőviszonyokban mégis számít, hány tagja kerül ki egy adott pártcsaládból.  A jelenlegi 28 tagjából 8 néppárti politikus – többek között Angela Merkel német kancellár, Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!