hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Védelmébe vette az USA a nyugati féltekét
Omladozó diktatúra

2019. 02. 28.
Kívülről szemlélve váratlannak tűnik Juan Guaidó felbukkanása a venezuelai politikában, ám ő egy több mint tíz éve formálódó ellenzéki mozgalom tagja. Amerika mögé állt, és keményen üzent az autoriter hatalmak és saját katonasága által támogatott Nicolás Madurónak: vagy változtat, vagy mennie kell.

Alig három hét alatt, viharos gyorsasággal emelkedett az ismeretlenségből a nemzetközi figyelem és a hazai politika középpontjába Juan Guaidó, az Egyesült Államok által elismert átmeneti venezuelai kormány elnöke. A harmincöt éves képviselőről nem sokan hallottak azelőtt, hogy január elején kinevezték a Nemzetgyűlés élére. A háttérben azonban már egy ideje zajlottak az előkészületek.

Újonc az arénában

A mérnök végzettségű Guaidó egy tíz évvel ezelőtti diákmozgalom apropóján kóstolt bele a politikába. 2011-ben szerzett mandátumot. Maduro akkor még nem sejtette, hogy a „zöldfülű” képviselő, akit kifigurázott, mintha nem tudná pontosan, hogy is hívják, Guaidónak vagy – mint Caracas szennyezettségéről hírhedt folyóját – Guairének, mára a politikai riválisává válik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!