hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Negyvenéves lecke külpolitikából
Egy 1979-es esszé hatása Trump diplomáciájára

2019. 01. 25.
Az elmúlt két év váltást hozott az amerikai külpoliti­kában. Elődei „tudatos vaksá­gával” szakítva, a mostani kormány leginkább Reagan realistább szemléletéhez csatolt vissza. 40 éve jelent meg Jeane Kirkpatrick esszéje, amely akkor azt megalapozta.

 

Az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövetének, Ronald Reagan tanácsadójának híres esszéje 1979-ben jelent meg, amelyben az amerikai külpolitika és a Jimmy Carter-féle adminisztráció gyengeségeit elemezte.

Míg az előző kormányok sorra ismételték ezeket a hibákat, a mostani adminisztráció, úgy tűnik, hasonló válaszokat ad a felmerülő kihívásokra, mint annak idején Kirkpatrick. Ma a közel-keleti dominanciát építő Irán és a globális elsőségre törő Kína állítja olyan fenyegető kihívás elé az Egyesült Államokat, mint annak idején a Szovjetunió.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!