hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vesztes győztesek és győztes vesztesek
Gyengül a Trudeau-mánia

2019. 10. 30.
Rendkívül szoros versenyt követően Justin Trudeau Liberális pártja nyerte a kanadai választásokat. Azonban kénytelen lesz kisebbségben kormányozni, miután 20-szal kevesebb parlamenti helyet tudhat magáénak.

A választási győzelmét ünneplő beszédében Trudeau kijelentette: „Ma este a kanadaiak elutasították a megosztottságot. Elutasították a megszorításokat, és egy haladó program, illetve a klímaváltozás elleni határozott fellépés mellett tették le a voksukat.”

Andrew Scheer vezetésével a Kanadai Konzervatív Párt az országosan leadott összes szavazat alapján a legtöbb voksot, azaz 34,4 százalékot szerezett meg. Azonban a kanadai választási rendszer sajátosságai miatt ez csak 121 mandátumra volt elég, így ők csak a második legnagyobb parlamenti erő lettek az ottawai törvényhozásban. A Trudeau vezette Liberális Párt csak a voksok 33,1 százalékát szerezte meg, azonban ez mégis 157 mandátumot jelentett a számára, ez viszont így is 13-al kevesebb a többséget biztosító 170-hez képest.

A „győztes mindent visz” elve alapján, így nem a konzervatívok alakíthatnak kormányt. Scheer, aki csalódottságának adott hangot a vereség miatt, a választások estéjén megtartott kampánygyűlésén kijelentette, hogy viszont a pártja által gyűjtött szavazatok száma figyelmeztetést jelent Trudeau kormánya számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!