hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üzletelés és kémkedés
Kína Izraelben kutakodik amerikai titkok után

2019. 11. 21.
Amerika és Kína versengése a világ vezetője pozícióért a Közel-Keletet, így Izraelt sem hagyta érintetlenül. Peking minden módszert bevetve, akár kémkedéssel is próbál előnyhöz jutni.

Amikor 2017-ben Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy vámot vet ki kínai termékekre, mindenki az inkompetens vezetést hibáztatta, és új válsággal fenyegettek. Azonban, ahogy múlt az idő, a nyugati társadalom elkezdett feleszmélni, hogy nem minden arany, ami fénylik a távol-keleti országgal kapcsolatban. A fordulópontot az 5G hálózat megépítéséhez kötődő Huawei-botrány okozta, amikor megtiltották a cég technológiájának felhasználását az infrastruktúra kiépítéséhez, annak ellenére, hogy piacvezető a kínai vállalat. A hivatalos indokot meg sem próbálták cifrázni: egyértelműen kijelentették, hogy Kína kémkedésre használná ezeket az eszközöket.

A Nyugat szemében Kína már nem csak egy üzleti partner: riválissá vált, aki veszélyezteti Amerika globális pozícióját. Ezzel egy időben elkezdték rázárni az ajtókat Pekingre és a pénzére. A Szilícium-völgy – ahol a legújabb csúcstechnológiákat fejlesztik – is így tett. Kínának új piac után kellett néznie, ahol nincsenek nagyhatalmi törekvései előtt akadályok elhelyezve. Olyan helyen, ahol szintén sok startup születik, magas szintű technikai fejlettséggel rendelkeznek, és nyitottak a kínai pénzre…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!