hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyik kutya, másik eb
Mi jön az Iszlám Állam után?

2019. 10. 30.
Sikerült tényleg kiiktatni a véreskezű szektavezért, Abu Bakr al-Bagdadit, végre fellélegezhet a világ. Igaz, csak egy rövid ideig.

Vasárnap reggel nem mindennapi sajtótájékoztatót tartott Donald Trump amerikai elnök, amelyen bejelentette: sikerült végezni a világ ma élő legkegyetlenebb terrorvezérével, Abu Bakr al-Bagdadival. A gyáva kutyaként menekülő célszemélytől kezdve, az akcióban részt vevő hős ebeken keresztül a nemzetközi kooperációig sok mindenről szó esett. Arról azonban már kevesebb, hogy mi jön Bagdadi halála után.

Gyerekeket is magával rántott a halálba

Abu Bakr al-Bagdadi már a 2010-es színre lépése óta kiemelt célpontja volt az amerikai és en bloc a helyi hatóságoknak, titkosszolgálatoknak. Az azóta eltelt évtizedben azonban mégsem sikerült likvidálni a terrorvezért, holott több próbálkozásra is sor került. Az iraki sivatagos területeken, rejtett terroristaalagutakon keresztül folytonosan mozgásban levő kalifa egyáltalán nem bizonyult könnyű célpontnak. 2015 márciusában például egy amerikai légitámadás során sebesült meg komolyan. Ekkor a környezetében számos dzsihadista meghalt, ám ő valahogy túlélte az akciót. Az egészségi állapota miatt azonban össze kellett hívni egy találkozót, amelyen állítólag már a lehetséges utódjáról tárgyaltak. Végül „fejcserére” nem volt szükség, Bagdadi legutóbb idén áprilisban üzent híveinek; akkor bosszút esküdött a megölt és bebörtönzött „harcostársakért”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!