hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Antiszemita címkézés
Az EU diszkriminálja a zsidó telepesek áruit

2019. 11. 14.
Korábban csak előírásként, most már kötelező érvényű bírósági határozatként kéri számon az Európai Unió a tagállamokon, hogy megbélyegzik-e az izraeli telepekről származó termékeket. Kettős mérce, diszkrimináció és burkolt antiszemitizmus áll a döntés hátterében.

Kedd reggel az Európai Unió Bírósága, a közösség legfelsőbb jogi testülete határozatot hozott arról, hogy ezentúl minden olyan terméket külön címkével kell ellátni, amelyek az „Izrael által megszállt területekről”, azaz Júdea-Szamáriából, Kelet-Jeruzsálemből vagy a Golán-fennsíkról, illetve az ottani „illegális” izraeli telepekről származnak. A döntés értelmében mostantól a „Made in Israel” (Izraelben készült) címke nem megfelelő, hanem kifejezetten jelölni kell, hogy azok izraeli telepekről származnak. Eddig csak az Európai Bizottság adott ki e tekintetben útmutatást, előírást a tagállamok számára, amit többen, köztük Magyarország is, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyott. A mostani lépés azonban több mint útmutatás, egyenesen jogi határozat.

Ráadásul a bírósági döntés indoklása még felháborítóbb, mint maga a döntés, hiszen abban az uniós szerv úgy fogalmaz, hogy a fogyasztók felelős döntési helyzetét kívánják azzal elősegíteni, hogy ne csupán az „egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi vagy társadalmi vonatkozású információkat, hanem etikai megfontolásokat is” vegyenek figyelembe. Amivel tulajdonképpen az Európai Unió a vásárlóknak azt üzeni, hogy a zsidó telepesektől történő vásárlás etikai dilemmákat vet fel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!