hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szabad szó halála
Veszélyben a szólásszabadság a 21. században?

2018. 11. 15.
A Hetekben is olvashattuk néhány héttel ezelőtt (Behódolás a bíróságon; 2018. október 29.), hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint sértő Mohamedet pedofilként jellemezni. A 21. századra elérkeztünk a cenzúra korába?

 

A strasbourgi bíróság szerint nem sérült annak az osztrák nőnek a szólás­szabadsághoz való joga, akit hazájában elítéltek azért, mert Mohamedet pedofilnak nevezte. Az iratokban E.S.-ként szereplő hölgy az akkor még ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezésében szemináriumsorozatot tartott Alapinformációk az iszlámról címmel, itt hangzott el a sérelmesnek tartott állítás.  

A strasbourgi bíróság úgy döntött, hogy az osztrák bíróságok „körültekintően vetették össze a nő véleménynyilvánításhoz való jogát másoknak azzal a jogával, hogy megvédjék a vallási érzéseiket”. A bíróság érvelése szerint a vitatott ügyben a szólás- és vallásszabadság feszül egymásnak, és mivel egyik sem élvez abszolút védelmet, a tagállamnak szélesebb mérlegelési jogköre van abban, melyiknek enged.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!