hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Benalla-botrány háttere
A második Napkirály alkonya

2018. 09. 06.
Hiába a francia futballválogatott győzelme, Emmanuel Macron népszerűségén már az sem segít. A megszorító intézkedések árnyékában elrendelt luxusköltekezések után itt az újabb botrány: legfőbb bizalmasa hol újságírókat, hol demonstrálókat vegzál.

Emmanuel Macronnak nem sikerült az, ami Jacques Chiracnak. 1998-ban ugyanis az akkori elnök profitálni tudott a francia futballválogatott világbajnoki győzelméből, a népszerűségi mutatói 15 százalékponttal emelkedtek. Ugyan a franciák nemzeti optimizmusára húsz éve és most is pozitívan hatott a siker, Macron mégsem tudott hasznot húzni a kedvező közhangulatból, hiába vette ki részét teátrálisan az idei vébédöntőből és az azt követő ünneplésekből (A közösségi médiát elárasztották a különböző ünneplős felvételek). A valóság hamarosan kijózanította: pár nappal később kirobbant az úgynevezett Benalla-botrány.

„Hobbiból” verte a tüntetőket

Az eset még május 1-jén történt, amikor egyébként is megszokott, hogy Franciaország-szerte tüntetések vannak, és nem egy esetben ezek erőszakkal is végződnek. Az idei demonstrációk hangulata sem tért el ettől, Macron munkaerőreformja miatt tetőfokára hágott a feszültség. Párizsban mintegy 1200 szélsőbaloldali, feketébe öltözött demonstráló kezdett randalírozni. A rendőrség könnygázzal és gumibotokkal próbálta oszlatni a tömeget. A megszokott zavargáson kívül, látszólag semmi „rendkívüli” nem történt aznap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!