hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belpolitikai harcokban feláldozott külkapcsolatok
Veszélyes játszmák

2018. 07. 26.
Donald Trumpnak úgy kellene az elődeitől örökölt rossz amerikai–orosz viszonyon javítani, hogy belső politikai ellenfelei ezt a külpolitikai problémát használják egyik eszközként a megbuktatására.

Trump azt mondta Putyinnal való találkozója után Helsinkiben, hogy bevállalja a politikai kockázatot a béke érdekében, illetve hajlandó politikai árat fizetni az orosz kapcsolatok javításáért cserébe.

Hogy mibe kerülhet neki egy ilyen külpolitikai eredmény, hamar kiderült. Amikor Reagan idején a Szovjetunió valóban fő ellenség volt, a demokrata ellenzék elbagatellizálta a Moszkva jelentette halálos fenyegetést, az elnök kemény fellépését állítva be eltúlzottnak. Most, hogy Oroszország szakértők szerint status quo hatalom, amelynek elsődleges célja a stabilitás, és bár számolni kell vele, messze nem Amerika legveszélyesebb riválisa, mintha fáziskésében lennének: azt tartják hazaárulásnak, hogy az elnök megpróbálja javítani a két ország évtizedeken át egyre romló viszonyát.

A helsinki sajtótájékoztató végén az AP egyik riportere Trumpnak szegezte a kérdést, hogy kinek hisz jobban: saját hírszerzésének vagy Putyinnak, aki tagadja, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba. A rivális ország vezetőjétől pedig azt szerette volna megtudni, van-e a birtokában Trumpot terhelő információ. Ebből nem lehetett jól kijönni, és a hazai politikai elit a médiával karöltve boldogan csapott le az elnök minden szavára, és a találkozót csúfos kudarcként értékelték. „Az Álhírgyáros Média minden erővel arra hajt, hogy konfrontáljunk Oroszországgal, nem számít nekik, az sem, ha ez háborúhoz vezet” – reagált az amerikai elnök a Twitteren.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!