hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az igazi Star Wars
Űrhadsereget állít az Egyesült Államok

2018. 07. 19.
A légierőtől „különálló, de azzal egyenértékű” űrhadsereg létrehozására adta ki az ukázt Donald Trump amerikai elnök. Ezzel az USA nem csak lemaradását hozná be az űrversenyben Kínával és Oroszországgal szemben, de egyből be is előzné őket.

Az Egyesült Államok – csakúgy, mint Oroszország, Franciaország és Kína – a légi­­­erőn belül már rendelkezik egy potenciális űrhadsereg bizonyos feladatainak ellátására alkalmas egységekkel és képességekkel. A tényleges űrflotta létrehozásának ötlete sem új keletű. A Bush-kormány későbbi védelmi miniszteréről elnevezett Rumsfeld Bizottság 2001-ben már megállapította, hogy „hosszú távon Amerika biztonságát az űrben egy űrhaderő tudná szavatolni”.

Tavaly nyáron a Kongresszus tárgyalt már egy törvénytervezetről az űrhadsereg felállítására vonatkozóan. A NASA új igazgatója, Jim Bridenstine, akkor még képviselőként a Ház által elfogadott, de a védelmi költségvetésből végül kihagyott intézkedés egyik leglelkesebb támogatója volt. Ezt követően Donald Trump a múlt hónapban, a Nemzeti Űrtanács ülésén utasította a Pentagont a nemzeti és kereskedelmi érdekeket az űrben védelmező „hatodik haderőnem” kialakítására.

Trump döntésének hátteréhez az is hozzátartozik, hogy a katonai és politikai körökben az utóbbi időben egyre élénkebbé vált a vita arról, hogy hogyan lehetne felkészülni a fenyegetésre, amit a potenciális ellenfelek – elsősorban Oroszország és Kína – jelentenek az amerikai űreszközökre. A Pentagon illetékeseit különösen nyugtalanítja, hogy az Egyesült Államok felkészületlen egy esetleges űrháborúra, hiszen az elmúlt huszonöt évben visszavett a tempóból, miközben az említett két ország gőzerővel fejlesztette űrtechnológiáját, elsősorban a kommunikációt, navigációt, hírszerzési képességeket biztosító műholdak elpusztítására alkalmas arzenálját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!