hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Seehofer–Merkel csata háttere
Megúszták

2018. 07. 05.
A német belpolitika utolsó pár napja: kormányválság, politikai majdnem-öngyilkosság, személyeskedés, európai és helyi látszat-megállapodások; a háttérben pedig – nem meglepő módon – egyéni ambíciók.

Úgy tűnt, hogy a múlt héten a menekültkérdés mentén megtörhet az egyébként is igen nehezen létrejött német kormánykoalíció, és nemcsak azzal írja be magát a történelembe, hogy eddig ennek az apparátusnak tartott a legtovább megalakulni, hanem azzal is, hogy ez a kormány regnál a legrövidebb ideig. Rá­adásul most nem a szociáldemokratákkal, hanem a saját pártcsaládba tartozó keresztényszocialistákkal (CSU) gyűlt meg Angela Merkel német kancellár és a CDU (Kereszténydemokrata Unió) baja. Végül sikerült látszatra megegyezni, ám egy kicsit közelebbről megnézve a kérdést egyértelműen látszik, hogy a valódi tartalom, azaz a kitűzött célok eléréséhez szükséges feltételek részletezése ezúttal is hiányzik mind az Európai Unió, mind pedig a német kormánypártok oldaláról.

A múlt hét végére már mindenki azt találgatta, hogy mi lehet a krízist okozó helyzetet kiváltó keresztényszocialista belügyminiszter, Horst Seehofer célja, ugyanis a külső szemlélők számára már úgy tűnt, hogy maga se tudja igazán, hogy mit is szeretne. A belügyminiszter már a múlt hétre szervezett EU-csúcs előtt beindította a rakétákat, és két héttel ezelőtt kvázi ultimátumot adott Merkel kancellárnak: amennyiben nem történik semmilyen intézkedés a migránsokkal kapcsolatosan, saját hatáskörben lesz kénytelen elindítani annak megszervezését, hogy a más uniós országokban már regisztrált migránsokat a német határon megállítsák, és visszafordítsák. Határidőként a július 1-jét szabta meg, ami több sebből is vérzett – arra viszont jó volt, hogy Merkel érezze a feje fölött a Damoklész kardját.

Politikai csiki-csuki

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!