hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elutasították az élet védelmét az írek
Kudarcot vallott demokrácia

2018. 05. 31.
Célba ért az abortuszmozgalom sok éves küzdelme. újabb mérföldkő a katolikus identitására egykor büszke ország szekularizációjában.

A z 1970-es években több nyugati országban erőre kaptak az abortusz hozzáférhetővé tételét sürgető mozgalmak, elsősorban a mérföldkőnek számító, 1973-as amerikai Roe kontra Wade ügy döntése nyomán (A per lényege az volt, hogy egy 22 éves texasi lány szerette volna elvetetni nem kívánt gyermekét, amit viszont tiltott az alkotmány. A pert Roe megnyerte, ez máig az abortuszpártiak legnagyobb győzelme). Például Franciaország és Németország is ekkor tette legálissá meghatározott körülmények között a terhesség-megszakítást.

Írországban életpárti aktivisták aggódva figyelték ezeket a fejleményeket, és szerettek volna valami garanciát arra, hogy az abortuszt eleve tiltó törvényekhez ne lehessen hozzányúlni. Így jött az ötlet, hogy bocsássák népszavazásra ezek beemelését az alkotmányba. A javaslatra a szavazók közel 67 százaléka igent mondott, és a magzat élethez való jogát kimondó jogszabály 1983-ban nyolcadik kiegészítésként az alaptörvénybe került.

A tanulság most, a pénteki népszavazás után mégis az, hogy ha a társadalomban zajló szekularizációs folyamatok túlsúlyba kerülnek, azok előbb-utóbb áttörik azokat a gátakat, amelyek az életvédő törvényeket a helyükön tartják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!