hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikusok már az öltözőben vannak
Politika és világbajnokság

2018. 06. 21.
Amióta megrendezésre kerül négyévente a labda­rúgó-világbajnokság, az éppen regnáló politikai hatalmak igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a sporteseményt a saját céljaikra használják fel.

Ez minden idők leginkább átpolitizált világbajnoksága – írta pár napja az Independent újságírója az oroszországi sporteseménnyel kapcsolatban, utalva azokra az ellentmondásokra, amelyek már évek óta keringenek a világsajtóban a putyini Oroszországgal kapcsolatban. Az elmúlt 88 év világbajnokságainak történetét látva vitatható a fenti kijelentés valóságtartalma, az viszont nem kérdés, hogy a politika az elmúlt évtizedekben mindent megtett annak érdekében, hogy a világ legnagyobb sporteseményét a saját céljaira használja fel.

Putyin nyeregben

Amióta az azóta eltiltott Sepp Blatter FIFA-elnök 2010-ben bejelentette, hogy Oroszország rendezi a 2018-as világbajnokságot, rengeteg kritika fogalmazódott meg a gigantikus sporteseménnyel kapcsolatban. A Putyin-ellenes hangok közül a legharsányabb talán Boris Johnson brit külügyminiszteré volt, aki Szergej Szkripal kettős ügynök megmérgezését követően fenyegetőzött azzal, hogy Anglia bojkottálhatja a vébét. A miniszter szerint Putyin a saját politikai céljaira fogja felhasználni a rendezvényt, ahogy előtte „sok diktátor tette”. Johnson példaként Hitler 1936-os berlini olimpiáját hozta fel. Bár a párhuzam meghökkentő, az nem kérdéses, hogy Oroszország számára jól jön a milliárdok által figyelemmel követett labdarúgó torna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!