hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macron meghódítja a világot
Mosolyoffenzíva

2018. 05. 24.
Hatalmas diplomáciai offenzívába kezdett Emmanuel Macron francia elnök, aki a múlt héten az Európai Parlamentben vázolta az EU-val kapcsolatos vízióját, a héten pedig Donald Trump amerikai elnökkel találkozott. A francia elnök szemmel láthatóan újra akarja pozicionálni Franciaország szerepét a világpolitikában.

 

Állva tapsolva ünnepelték az EP-képviselők Emmanuel Macron francia elnököt, aki a múlt héten az Európai Parlament előtt vázolta az Európai Unióval kapcsolatos koncepcióját.

A francia elnök szerint az uniót jelenleg „megosztás és kétség jellemezi. Úgy tűnik, mintha egy európai polgárháború lenne, amelyben az önző érdekek sokszor fontosabbnak tűnnek annál, ami egyesíti Euró­pát.” A beszédből persze az is kiderült, hogy az önző érdekek alatt a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó országokat kell érteni, Macron szerint ugyanis Európát megérintette az „illiberalizmus izgalma”. Ez a kijelentése persze nyílt és egyértelmű utalás Magyarországra és Lengyelországra, mint ahogyan az is, hogy „mindenhol önkényt látunk magunk körül, a helyes út azonban nem az önkény uralma a demokrácia felett, hanem a demokrácia uralma az önkény felett”. Macron kitért arra, hogy egy olyan generációhoz tartozik, amelyik nem szenvedett már a világháborútól, de nem akar az „alvajárók generációjához tartozni, egy olyan generációhoz, amelyik elfelejtette a múltját”. Az EP-képviselők ezen a ponton felállva ünnepelték a francia elnököt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!