hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az intézet
Mielőtt megölne, kelj fel, és öld meg előbb!

2018. 05. 03.
Nincs olyan szervezet a Közel-Keleten, amelyet ennyi titok, rettegés, gyűlölet és csodálat övezne, mint az izraeli Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézetét, ismertebb nevén a Moszadot. A szervezet tevékenységéről a közvélemény általában utólag értesül, ha értesül egyáltalán. Ilyenkor pedig leesik az álla.

Még 2012-ben, a Felhőoszlop izraeli hadművelet előtt elutaztam a Gázai övezetbe. Arról írtam, hogy az akkor megválasztott egyiptomi iszlamista kormányzat hogyan tesz meg mindent, hogy enyhítse az övezetet sújtó blokádot. Folyamatosan volt áram és üzemanyag az övezetben, láthatóan a Muzulmán Testvériséghez tartozó Murszi-kormányzat mindent elkövetett, hogy hatalmon tartsa a Muzulmán Testvériséghez tartozó Hamaszt. Az övezet már forrongott, lehetett tudni, hogy a Hamasz a hirtelen jött enyhülést arra használja fel, hogy a saját katonai szárnyát erősítse. Az egyik délután jött a hír, hogy az izraeliek célzott csapással likvidálták Ahmed Dzsabarit, a Hamasz katonai szárnyának vezetőjét. „Lecsapott a Moszad” – mondta házigazdám, miközben kint ültünk a tűz körül, valahol Khan Júnisz végében, egy csupasz garázsépületben. Forró, piros teát ittunk.

Dzsabari hírhedt alakja volt a Hamasznak, több merényletet is túlélt. Ismert volt arról, hogy mobiltelefont nem használt, és hogy mindent elkövetett annak érdekében, hogy rejtőzködni tudjon. A testőrével együtt lőtték ki a kocsijában.

Nyilván a blokád alatt álló övezetben nehéz elbújni, és a kedves olvasó azt gondolhatja, nem igazán hírszerzési bravúr leszedni egy palesztin vezetőt egy kvázi izraeli ellenőrzés alatt álló területről – én viszont ekkor találkoztam először az izraeli hírszerzés aktív működésével. A másik eset már Budapesten történt. Az akkori izraeli nagykövet, Ilan Mor úr meghívott egy beszélgetésre a pesti izraeli követségre, ahol azzal szembesültem, hogy a követség a leg­apróbb részletekig is tisztában van azzal, hogy mit, hogyan és mikor csináltam a Gázai övezetben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!