hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A brüsszeli fenevad
Martin Selmayr, a rettegett uniós bürokrata

2018. 04. 26.
Szivárogtatás, dezinformáció, fenyegetés és puccs. Juncker erős embere minden politikai eszközt bevet annak érdekében, hogy előmozdítsa az Európai Egyesült Államok ügyét.

Ha még sosem hallott Martin Selmayr személyéről, ne magában keresse a hibát, az uniós intézményrendszer működési mechanizmusa szinte definíciószerűen taszítja az európai polgárok érdeklődését. Ez jól látható az ötévente tartott Európai Parlamenti választások részvételi adataiból is, amely minden alkalommal negatív rekordot dönt (legutóbb Magyarországon a 29 százalékot sem érte el). Talán a jövő év májusában esedékes választás lehet az első fordulópont ilyen tekintetben, amikor soha nem látott mértékben kerülhetnek euroszkeptikus vagy reformista képviselők az intézménybe. Nem véletlenül. Ennek az egyik oka például éppen Martin Selmayr és az általa megtestesített kíméletlen brüsszeli bürokrácia.

Juncker erős embere

Szinte hetek óta mástól sem zeng Brüsszel, mint a titokban gyűlölt, nyilvánosan tisztelt német kabinetfőnök váratlan főtitkári kinevezéséről. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jövőre leköszönő elnöke február végén tőle teljesen szokatlan módon rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amin bejelentette: márciustól az ő eddigi kabinetfőnöke, Selmayr lesz az Európai Bizottság következő főtitkára. A pozícióval nemcsak a 20 ezer eurós havi fizetés jár, hanem hihetetlen hatalom és befolyás is, hiszen a mindenkori főtitkár koordinálja az uniós intézmények 33 ezer közszolgáját. Nigel Farage, Brexit-párti brit EP-képviselő röviden úgy foglalta össze a kinevezést, hogy ezzel Selmayr lett „a világ leghatalmasabb bürokratája”. Az ominózus pozíció abból a szempontból is érdekes, hogy míg az uniós intézmények vezetőit (Európai Bizottság, Európai Tanács és Európai Parlament) minden öt évben megválasztják, a főtitkári posztot 61 év alatt csak heten töltötték be, az első ilyen személy, Emile Noel például egyből 30 évig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!