hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaúdi hintapolitika
Amerika és Oroszország kötelékében

2018. 04. 26.
Körutazáson vesz részt az Egyesült Államokban Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg.

A televíziós nyilatkozatokon, politikai és gazdasági csúcstalálkozókon kívül a magas rangú vendég egy 12,5 milliárd dolláros fegyvervásárlási szerződést is aláírt. Hasonló megállapodást hoztak tető alá a szaúdiak Oroszországgal, az olaj miatt pedig majdhogynem ugyanilyen szorosak az orosz–szaúdi kapcsolatok.

Tavaly év végén több cikk is megjelent azzal kapcsolatosan, hogy a szaúdi koronaherceg egymás után szerzi a meglepetéseket az úgynevezett mérsékelt iszlámhoz való visszatérés hangoztatásával, illetve az általa azóta is folyamatosan hangoztatott „korrupcióellenes” intézkedésekkel. Ennek során állítólag több mint 100 milliárd dollárt sikerült visszaszerezni az állami költségvetésnek, holott korábban évente „csupán” 20 milliárd folyhatott el különböző korrupt csatornákon át.

Mohamed herceg most Amerikát próbálja meghódítani egy körúttal. Egyik első állomásként interjút adott a CBS- csatornának, ahol egy nő, Norah O’Donnell volt a kérdező, aki egy órán keresztül próbálta mindenféle kényes témában megszólaltani a koronaherceget. Ennek nyilvánvaló célja az volt, hogy a nyugati országokban Szaúd-Arábiáról kialakult, nem túl pozitív képet megpróbálják kicsit javítani (annak ellenére, hogy az emberi jogi kérdésekben az ígéretek és a fennálló helyzet csak kicsit közeledett egymáshoz az utóbbi időben).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!