hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért éppen Guatemala?
Meglepő gesztus Közép-Amerikából

2018. 04. 26.
Az Egyesült Államok után másodikként döntött úgy a közép-amerikai ország, hogy  Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

Az elmúlt évek során kevés alkalommal lehetett olyan sűrűn találkozni Guatemala nevével a világsajtó hasábjain, mint az elmúlt időszakban. Az egykori maja birodalom területén található ország hamar a nemzetközi közösség figyelmének központjába került, miután sokak meglepetésére Jimmy Morales elnök bejelentette: Donald Trump példáját követve kész elismerni Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. A heves kritikák ellenére azt is jelezte decemberben, hogy a világon másodikként rendeli el az állam izraeli nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe.

Idén költöznek

A döntést követő diplomáciai vihartól Morales korántsem rettent meg, és az azóta eltelt időben is szilárd kiállást tanúsított a kérdésben. Mi több, március 4-én az Amerikai – Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) éves konferenciájának vendégeként azt is elárulta, hogy még ebben az évben végrehajtják a külképviseleti intézmény áthelyezését. „Idén májusban ünnepeljük Izrael 70. évfordulóját. Az irányításom alatt, két nappal azután, hogy az Egyesült Államok megteszi, Guatemala is áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe” – jelentette ki Morales, akinek reményei szerint hamarosan több állam is hasonló elhatározásra fog jutni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!