hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elnök sámánja
A volt dél-koreai államfő és okkult tanácsadója

2018. 03. 22.
Húsz év börtönre ítélték Dél-Korea volt elnökének okkultista tanácsadóját, aki nemcsak a halott­idézésbe vezette be Pak Gun Hjet, hanem olyan vállalatoktól csikart ki támogatást alapítványai számára, mint a Samsung.

Miközben a világ a koreai nukleáris helyzet és a téli olimpia miatt figyel Dél-Koreára, Szöulban meghozták az első bírósági ítéletet az ország modern történetének egyik legnagyobb belpolitikai botrányában. Az ügy két főszereplője Pak Gun Hje, aki Dél-Korea első női elnöke volt egészen addig, amíg tavaly tavasszal idő előtt kényszerült távozni hivatalából (szintén precedenst teremtve), illetve a semmilyen hivatalos státusszal nem rendelkező, ám annál nagyobb befolyással bíró spiritiszta tanácsadója, Csoj Szun Szil. Utóbbit a napokban elsőfokon 20 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság hatalommal való visszaélés, vesztegetés és kormányzati ügyekbe való beavatkozás miatt.

Az ítélethirdetéskor a bíró úgy fogalmazott: az egykori tanácsadó az elnökasszonyhoz fűződő, „régóta tartó személyes kapcsolatát” kihasználva vállalatokat kényszerített arra, hogy támogassák az ő alapítványait, amelyektől személyes bevételei is származtak. Több mint 13 millió dollárt kapott ilyen módon a Samsungtól, illetve a Lotte nevű kiskereskedelmi cégcsoporttól. (A tárgyalások során kiderült: az elektronikai cégóriás több millió dollárt költött például lovak és lovas felszerelések vásárlására, amelyeket Csoj lánya használt edzései során; a Lotte elnöke pedig dollármilliókat adományozott egy sportközpont felépítésére – cserébe engedélyt kapott a kormánytól vámmentes üzletek beindításához.)

Ezen kívül – bár nem volt hivatalos titulusa, és nemzetbiztonsági átvilágításon sem ment keresztül – a tanácsadó számos hivatali kérdésbe beavatkozott, mint például a kabinettagok vagy a nagykövetek jelölése – mint ahogy az elnök számos beszédét is ő szerkesztette. A bíró indoklása szerint Csoj cselekményei különösen súlyosnak minősülnek annak fényében, hogy milyen nagy anyagi haszonra tett szert, milyen súlyos zavarokat okozott az állam működésében, és mekkora hátrányt okozott a koreai embereknek. (Az ügy kipattanása nyomán kitört tüntetések megrengették az Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező országot, és az elnök parlament általi eltávolításához vezettek.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!