hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elnök sámánja
A volt dél-koreai államfő és okkult tanácsadója

2018. 03. 22.
Húsz év börtönre ítélték Dél-Korea volt elnökének okkultista tanácsadóját, aki nemcsak a halott­idézésbe vezette be Pak Gun Hjet, hanem olyan vállalatoktól csikart ki támogatást alapítványai számára, mint a Samsung.

Miközben a világ a koreai nukleáris helyzet és a téli olimpia miatt figyel Dél-Koreára, Szöulban meghozták az első bírósági ítéletet az ország modern történetének egyik legnagyobb belpolitikai botrányában. Az ügy két főszereplője Pak Gun Hje, aki Dél-Korea első női elnöke volt egészen addig, amíg tavaly tavasszal idő előtt kényszerült távozni hivatalából (szintén precedenst teremtve), illetve a semmilyen hivatalos státusszal nem rendelkező, ám annál nagyobb befolyással bíró spiritiszta tanácsadója, Csoj Szun Szil. Utóbbit a napokban elsőfokon 20 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság hatalommal való visszaélés, vesztegetés és kormányzati ügyekbe való beavatkozás miatt.

Az ítélethirdetéskor a bíró úgy fogalmazott: az egykori tanácsadó az elnökasszonyhoz fűződő, „régóta tartó személyes kapcsolatát” kihasználva vállalatokat kényszerített arra, hogy támogassák az ő alapítványait, amelyektől személyes bevételei is származtak. Több mint 13 millió dollárt kapott ilyen módon a Samsungtól, illetve a Lotte nevű kiskereskedelmi cégcsoporttól. (A tárgyalások során kiderült: az elektronikai cégóriás több millió dollárt költött például lovak és lovas felszerelések vásárlására, amelyeket Csoj lánya használt edzései során; a Lotte elnöke pedig dollármilliókat adományozott egy sportközpont felépítésére – cserébe engedélyt kapott a kormánytól vámmentes üzletek beindításához.)

Ezen kívül – bár nem volt hivatalos titulusa, és nemzetbiztonsági átvilágításon sem ment keresztül – a tanácsadó számos hivatali kérdésbe beavatkozott, mint például a kabinettagok vagy a nagykövetek jelölése – mint ahogy az elnök számos beszédét is ő szerkesztette. A bíró indoklása szerint Csoj cselekményei különösen súlyosnak minősülnek annak fényében, hogy milyen nagy anyagi haszonra tett szert, milyen súlyos zavarokat okozott az állam működésében, és mekkora hátrányt okozott a koreai embereknek. (Az ügy kipattanása nyomán kitört tüntetések megrengették az Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező országot, és az elnök parlament általi eltávolításához vezettek.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!