hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump a porcelánboltban

2017. 05. 18.
Izrael attól tart, hogy szokás szerint a zsidó államnak kell megfizetnie az árat a leg-újabb amerikai elnöki békeötletért. Míg az elmúlt 25 évben az amerikai védnökség – jordániai és egyiptomi kísérettel – közvetlenül próbálta kiegyezésre bírni az izraeli-eket és a palesztinokat, Donald Trump elődeihez képest újat hoz, amikor a szaúdiakat és az öbölmenti arab országokat is be kívánja vonni „a nagy üzletbe”. Egy magas rangú rijádi kormánytisztviselő már jelezte, hogy „nem ellenséget, hanem lehetőséget látnak Izraelben”. A szép szavakért azonban a „települések építésének leállítását” várják, és ez még csak a kezdet lehet.

A Wall Street Journal (WSJ) szellőztette meg azt a dokumentumot, amit Donald Trump kezdeményezésére a szaúdi és az emírségekbeli vezetők állítólag elfogadtak az Izraellel való kapcsolatok javításáról. Eszerint az öbölmenti szunnita arab országok felajánlották, hogy enyhítenek a keres- kedelmi korlátozásokon, és részlegesen engedélyezik izraeli repülőgépek számára a szaúdi légtér használatát, valamint közvetlen telekommunikációs kapcsolatot létesítenek a zsidó állammal. Mindennek az előfeltétele az, hogy Izrael állítsa le a telepek építését, és tegyen konkrét lépéseket a palesztinokkal való megegyezésre.

A felszínen közben még minden változatlan: a rijádi amerikai nagykövetség Donald Trump közel-keleti programjából egyszerűen kihagyta a következő állomást, Izraelt, nehogy le kelljen írni a zsidó állam nevét.

A színfalak mögött azonban már évek óta zajlik az enyhülés, sőt a WSJ úgy tudja, hogy már nem is csak közvetítőkön keresztül. A diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére nemrég izraeli kormánytisztviselők jártak az Emírségekben, és nemzetbiztonsági szakemberek is megfordultak az arab miniállamokban.          

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!