hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehéz örökség
Az FN útja Marine Le Pen elnökjelöltségéig

2017. 05. 04.
Franciaországban hagyománya van annak, hogy a szélsőjobboldalinak tartott Front Nationalt politikai karanténba zárják, ha a párt közel kerül egy esetleges választási győzelemhez. Marine Le Pen évek óta igyekszik kilépni a múlt árnyékából, egyre eredményesebben.

A Front National 1972. október 27-én alakult Jean-Marie Le Pen és az Ordre nouveau (Új rend) nevű neofasiszta mozgalom szövetségéből azzal a céllal, hogy ez utóbbi számára „szavazófelületet” biztosítson. Le Pen a szélsőjobb szalonképesebbé tételében látta az előremutató utat, amivel a párt egy része nem értett egyet, ezért 1973 júniusában az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartó ultrák kiváltak.

A párt kommunikációját ugyanakkor továbbra is a tipikus szélsőséges retorika uralta, annál is inkább, mert a Front „agya, ideológusa” az a neonáci François Duprat lett, aki a német haláltáborokról szóló írásaival a francia holokauszttagadók előfutárává vált.

Az FN történetének emellett van egy másik kínos, a mai napig cipelt fekete foltja is, mégpedig a Le Pen család kétes vagyona. A szélsőjobbos körökben kedvelt Hubert Lambert-t (akinek utóbb már azért is fizettek, ha bizonyos kéziratokat hajlandó volt aláírásával a nevére venni) Le Pen is felfedezte magának, és egyre több funkciót adományozott neki a pártban (például katonai tanács­adó). A cementgyáros dinasztia ekkor még csak 42 éves sarja az alkoholtól szinte teljesen leépült, és nem volt beszámítható állapotban. Le Pen egy régi orvos barátja átvette a kezelését, majd szemet hunyt mértéktelen alkohol- és cigarettafogyasztása fölött. A „segítőkészség” megtérült: Lambert új végrendeletet írt, mindent Le Penre hagyva, akinek így 1976-ban több mint 30 millió frank pottyant az ölébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!