hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbukott Európában a populizmus?

2017. 06. 08.
Az év elején sokan arra számítottak, hogy a Brexit és Donald Trump győzelmével Európába is begyűrűzik a rendszer- és EU-kritikus közhangulat. Az elmúlt fél év kulcsfontosságú választásain azonban rendre alulmaradtak a populista pártok. Az elégedetlenek tábora azonban egyre nő.

A z elmúlt hónapokban a szélsőjobboldalinak tartott pártok jelöltjei sem Ausztriában, sem Hollandiában, de még Franciaországban sem váltották be a rendszerkritikusok egyre növekvő táborának reményeit. A felmérések szerint az ősszel esedékes német választásokon is alulmarad a bevándorlásellenes AfD Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójával szemben.

Az európai választások általános tapasztalata, hogy hatalmas az elégedetlenség a szavazók körében a mainstream politikai pártokkal szemben, ám arra még nem állnak készen, hogy a radikális jobboldali pártokat juttassák hatalomra. Josef Janning, az Európai Tanács Nemzetközi Kapcsolatok berlini irodájának vezetője a szélsőjobboldali pártok európai vereségével kapcsolatban kijelentette: „ez történik, amikor a menekültválság nem dominál a címlapokon”. Janning szerint „mégsem olyan könnyű széttörni Európát a nacionalizmussal”. Az unió azonban nem lélegezhet fel, hiszen az EU-szkeptikus pártok szinte minden megmérettetésen a vereség ellenére rekorderedményt értek el.

A Die Presse osztrák lap vezércikkében emlékeztetett arra, hogy Macron győzelme nem jelenti egyben a „populizmus” bukását, hiszen az első fordulóban leadott voksok túlnyomó többsége olyan jelöltet támogatott, aki szkeptikus az Európai Unióval kapcsolatban. Ez különösen a júniusban esedékes francia parlamenti választáson nyomhat sokat a latba, ahol a függetlenként induló Macron újonnan alapított mozgalma még egyáltalán nem rendelkezik képviselői helyekkel. A centrista jelöltnek mindenképpen koalíciót kell alkotnia ahhoz, hogy vezető szerepét megszilárdítsa. Amennyiben sikerül eredményesen sakkoznia Macronnak, a többsebességes Európa tervének végrehajtása jelentősen felgyorsulhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!