hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macron, az elit álma
Meteorkarrierjét a legbefolyásosabb körök egyengették

2017. 05. 04.
„Emmanuel Macron a francia uralkodó osztály belső köréhez tartozik, amit Pierre Bourdieu filozófus az »állami nemességnek« ne­vezett” - írja Christakis Georgiou A Macron-jelenség című írásában. A Jacobin című folyóiratban megjelent tanulmány em­lékeztet rá, hogy önmagában az elitiskolai végzettség nem magyarázat Macron „meteorkarrierrjére”, hanem kellett hozzá az elmúlt harminc év „szürke eminenciásának”, Jacques Attali bankár-gazdaságpolitikusnak a hathatós támogatása is. Attali már a legutóbbi francia elnökválasztás előtt az Euró­pai Unió föderális átszervezésére tett javas­latot, most pedig Macron személyében a megfelelő politikust is megtalálta terve megvalósításához.

„Meggyőződésem, hogy a »föderális ugrás« lehetséges, és a válság arra fogja kényszeríteni a döntéshozókat, hogy új módon gondolkodjanak” – nyilatkozta Attali 2012-ben az Euractiv brüsszeli hírportálnak. Szerinte „nemcsak közös pénzügyi és gazdasági rendszerre van szükség, hanem olyan igazi föderális Európára, amely megvédelmezi az embereket attól, hogy kiszolgáltatottak legyenek a társadalmi és környezeti veszélyeknek”. Attali ennek érdekében azt javasolta, hogy vonják össze egy új szuper­erős pozícióba a két európai vezető posztot, az Európai Tanács, és az Európai Bizottság vezetését. Az új, nem­zetek feletti hatalmú elnököt szerinte nem demokratikusan választanák meg, hanem az Európai Parlament képviselői jelölnék ki. Érdekes, hogy Attali már 2012-ben azzal számolt, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az új föderatív rendszer kialakításában, így azt Franciaország, Német­ország és Olaszország szabadon formálhatja.

François Hollande elnöksége abból a szempontból sem váltotta be a reményeket, hogy Franciaország kezdeményező szerepet tudjon betölteni Európa átalakításában. A köztársaságot lekötötték a belső problémák, elsősorban a több mint 300 halálos áldozatot követelő sorozatos terrortámadások.

Csak előre!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!