hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hoppá, az adataidat titkosítottuk!

2017. 05. 18.
Lapzártánkig közel 300 000 számítógép volt érintett abban a globális kibertámadásban, aminek fő fegyverét az amerikai kormánytól lopták el idén áprilisban. Az alig három nap alatt 150 országba eljutó WannaCry nevű „digitális féreg” kifejezetten a nagyobb hálózatokra koncentrált, így vasúti kijelzőket kapcsolt le, kórházakat és minisztériumokat bénított meg, valamint egyetemi, céges adattárakat blokkolt világszerte.

Három óra, 11 ország, 75 ezer számítógép – ezzel robbantott május 12-én reggel a villámgyorsan terjedő professzionális féreg, ami átjutva a Windows biztonsági rendszerén titkosította a fertőzött gépek összes adatát.

A brit egészségügyet érte a legsúlyosabb támadás, ahol 40 körzetben akadozni kezdett a telefonszolgáltatás, és a gépek használhatatlanná váltak. Több helyütt még papíralapú ügyintézésre is át kellett térni, – és ideiglenesen csak a sürgősségi osztályon fogadtak betegeket. Az egyik hazaküldött páciens a BBC riporterének elmondta, hogy a várólista utolsó helyére került vissza, mert a lebénult kórház nem tudta beütemezni a szívműtéjét.

Egy másik brit férfinél pedig egy folyamatban lévő MRI-vizsgálat közepén kapcsolt ki az orvosi műszer, mert a vezérlő számítógépen lévő Windows XP-t pont akkor „falta föl” a kiberféreg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!