hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Gorka-csata
Pária vagy szupersztár Donald Trump magyar származású tanácsadója?

2017. 05. 11.
A legnagyobb izraeli angol nyelvű napilap, a The Jerusalem Post hagyományosan május elején New Yorkban rendezi meg éves nemzetközi konferenciá­ját. A rendezvényen vezető izraeli és amerikai politikusok, újságírók és közéleti személyiségek szerepelnek, idén mégis a legnagyobb figyelem a magyar származású biztonsági szakértő, Sebastian Gorka, vagy ahogy itthon ismerik, Gorka Sebestyén fellépését kísérte. Donald Trump január végén nevezte ki fehér házi helyettes tanácsadójának Gorkát, akit a nemzetközi sajtó egy része azonnal lemondásra szólított fel, vélt antiszemitizmusa miatt. Ehhez képest a The Jerusalem Post konferenciáján felállva hosszan tapsoltak, amikor megérkezett. Még a rivális Haarec is azt írta, hogy a tanácsadó „szupersztár” lett. Lapzártánkkor helye biztosnak tűnik, miután lapértesülések szerint személyesen Donald Trump állt ki mellette. Miről is szól akkor a Gorka-csata?

Április végén először a Washington Examiner politikai hírportál írta meg több egymástól független fehér házi forrásra hivatkozva azt az információt – amelyet még aznap átvett a CNN és a The New York Times is –, miszerint Sebastian Gorka rövidesen távozhat a Fehér Házból. A cikkek szerint csupán az a kérdés maradt hátra, hogy mikor és melyik szövetségi intéz­ménynél helyezzék el a „vállalhatatlanná vált” biztonságpolitikai tanácsadót. (Volt azonban, aki úgy vélte, hogy teljesen eltávolítják Gorkát a kormányzatból.) A menesztés indoka az információk szerint az volt, hogy Gorka egy antiszemita (sőt, nácibarát) politikai szervezet tagja, és erről nem nyilatkozott állampolgársági kérelme benyújtásakor. (A Londonban magyar szülők gyermeke­ként született Gorka csak öt évvel ezelőtt kapta meg az amerikai állampolgárságot.) A beszámolók szerint Gorka körül „elfogyott a levegő”, és minden érdemi munkát megvontak tőle.

Gorkát nemcsak a kormányzatból bírálták, hanem a kongresszusban is aláírásgyűjtés indult ellene. Ennek nyomán 55 demok­rata képviselő írt nyílt levelet Donald Trumpnak a tanácsadó menesztését sürgetve. Ebben azzal vádolták a terrorizmusellenes szaktanácsadót, hogy az „szoros kapcsolatban áll az antiszemita Jobbik párt képviselőivel”.

A vádak olyan súlyúak voltak, hogy a média jelentős része már készpénznek vette, hogy Trump „újabb embere” bukott meg, ráadásul ezúttal nem a feltételezett orosz kapcsolatok miatt (mint a három hét után menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn), hanem az amerikai politikai életben – joggal – teljesen elfogadhatatlan antiszemita kötődés miatt. A hír idehaza is érdeklődést keltett, az Index például május elsején már tényként közölte cikke címében: „Távozik a Fehér Házból Gorka Sebestyén”. A hírt azok is megkönnyebbülve fogadták, akik számára Gorka „keményvonalas iszlámkritikus” volt, aki 2016-ban megjelent könyvében (Defeating Jihad: The Winnable War;

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!